Національна школа суддів України

Суддівська освіта як інструмент імплементації стандартів прав людини

24 червня 2015 року ректор Національної школи суддів України Микола Оніщук взяв участь у офіційній презентації спільного проекту  ЄС-РЄ  “Посилення імплементації стандартів Ради Європи з прав людини в Україні”. Під час заходу були презентовані завдання та компоненти проекту  й обговорені напрямки співпраці з його бенефіціарами, а також відбулося  засідання керівного комітету проекту.



Програмний менеджер проектів Департаменту політики з прав людини Директорату прав людини Ради Європи Тігран Карапетян розповів про мету діяльності та цільову аудиторію проекту. Проект підтримуватиме впровадження законодавчого регулювання та практик, орієнтованих на захист прав людини в Україні, шляхом забезпечення їх відповідності європейським стандартам та підвищення операційної спроможності представників юридичних професій та уповноважених національних інституцій. Основними напрямками діяльності проекту будуть освітні курси щодо питань превентивного механізму, недискримінації, належного поводження із затриманими й заарештованими, дотримання прав людини в ході досудового слідства. Аудиторією цих освітніх заходів будуть судді, прокурори, адвокати, працівники правоохоронних органів.

Ректор Національної школи суддів України Микола Оніщук відмітив актуальність  проекту з огляду на те, що імплементація європейської доктрини з прав людини стосується чи не всіх юстиціарних сфер діяльності. Нині практика Європейського суду з прав людини, по-суті  формує субсидіарну правову систему. Її впровадження гостроактуальне для нашого суспільства і має відбуватися, зокрема, і через відповідну суддівську освіту. Правосуддя сьогодення і майбутнього має розуміти і розділяти стандарти Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та практики Європейського суду з прав людини – наголосив ректор

.

Залучення до підготовки вітчизняних суддів експертів та суддів ЄСПЛ, підготовка тренерів, допоможе поступово змінити  ментальне бачення суду щодо прав людини, взаємовідносин людини і держави. А глибока відповідна підготовка кандидатів на посаду судді є запорукою формування ментально оновленого суддівського корпусу – зазначив Микола Оніщук.

Співпрацюючи  із проектами Європейського союзу та Ради Європи, суддівська освіта в Україні вже відчутно модернізувалась, наблизившись по формам і суті до європейських стандартів - відмітив Микола Оніщук. Тому успішність й майбутньої співпраці та ефективність проекту є безсумнівними.