Національна школа суддів України

Суддівська реформа в Україні крізь призму стандартів Ради Європи

25 листопада 2019 року ректор Національної школи суддів України Микола Оніщук у складі української делегації прибув з робочим візитом до Ради Європи для участі в обговоренні суддівської реформи в Україні, передбаченої Законом України “Про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності органів суддівського врядування”, та її наслідків для організації та функціонування судової системи, незалежності суддів, судової дисципліни та кар’єри.

Микола Оніщук, як заступник голови робочої групи з питань розвитку законодавства про організацію судової влади та здійснення правосуддя Комісії з питань правової реформи, поінформував про стан опрацювання робочою групою подальших кроків щодо удосконалення правосуддя в Україні. Особливо М. Оніщук зупинився на таких питаннях як реформа касаційного судочинства, запровадження механізмів досудового врегулювання, покращення доступу до правосуддя, удосконалення системи виконання судових рішень.

Впродовж візиту відбулися окремі зустрічі з Генеральним директором з прав людини і верховенства права Ради Європи Крістосом Джакомопулосом, Директором Директорату з прав людини Крістофом Пуарелем та директором Приватного офісу Генерального секретаря Мирославом Папою.

У зустрічах високого рівня з української сторони взяли участь співголова Комісії з питань правової реформи Михайло Буроменський та тимчасово виконуючий обов’язки Постійного представника України при Раді Європи Олександр Карасевич. Від Ради Європи — спеціальний Представник Генерального секретаря Ради Європи для України Режі Брійя та інші ключові посадовці.