Національна школа суддів України

Суддівство, що гарантує верховенство права

14–18 листопада 2016 року в місті Львові місцеве регіональне відділення Національної школи суддів України проводить підготовку суддів місцевих загальних судів.

Підготовку проходять 43 судді місцевих загальних судів  Волинської, Донецької, Житомирської, Закарпатської, Івано-Франківської, Кіровоградської, Львівської, Миколаївської, Рівненської, Тернопільської та Чернівецької областей.

Відкриваючи підготовку, директор Львівського регіонального відділення Оксана Польна підкреслила важливість адаптації до нового законодавства та підвищення якості суддівської освіти завдяки впровадженню міжнародного досвіду.

Розпочато підготовку із одноденного тренінгу на тему: “Суддівська етика та доброчесність”. Для проведення тренінгу запрошено суддю Львівського окружного адміністративного суду Роксолану Качур та суддю господарського суду Львівської області Ростислава Матвіїва.

Окрім того, судді візьмуть участь у тренінгу  щодо застосування Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та практики Європейського суду з прав людини при здійсненні правосуддя. Тренерами цього заходу запрошено суддю Луцького міськрайонного суду Волинської області Інну Плахтій та суддю Стрийського міськрайонного суду Львівської області Вікторію Бучківську.

У межах тижневої підготовки судді візьмуть участь у семінарі, організованому спільно з Харківською правозахисною групою на тему: “Міжнародні стандарти судової практики”. Для проведення семінару запрошено старшого наукового співробітника НДІ вивчення проблем злочинності імені академіка В. В. Сташиса НАПрН України, доктора юридичних наук Ірину Яковець та правових експертів Харківської правозахисної групи Олену Ащенко та Наталію Охотнікову.

Програми тренінгів та семінару не лише насичені лекційним матеріалом, а й передбачають роботу слухачів у малих групах, презентацію виконаних завдань та обов’язкову участь у тематичних дискусіях. Передбачена форма роботи на заняттях забезпечує краще засвоєння матеріалу та дозволяє розв’язати ситуації, що виникають безпосередньо в судовій практиці слухачів.

Роботу суддів за результатами проходження тренінгів буде оцінено тренерами. А судді-слухачі, у свою чергу, матимуть можливість залишити відгуки та пропозиції щодо роботи як викладачів, так і спеціалістів регіонального відділення. Анкети зворотного зв’язку забезпечують можливість оцінювати недоліки та покращувати якість проведення підготовки суддів.