Національна школа суддів України

Суддя – приклад неухильного додержання високих етичних стандартів

Національна школа суддів України 19–20 листопада 2015 року в місті Львові спільно із Проектом Агентства США з міжнародного розвитку USAID “Справедливе правосуддя” провела тренінг для суддів-тренерів курсу стандартизованої програми “Суддівська етика”.

Для участі в указаному заході запрошені судді – тренери Національної школи суддів України із Дніпропетровської, Донецької, Київської, Львівської, Одеської, Харківської, Чернівецької областей, які в майбутньому будуть викладати цей курс суддям у Національній школі суддів України та в усіх регіональних відділеннях.

Над розробкою курсу “Суддівська етика”, який входить до стандартизованої програми підготовки суддів, призначених на посаду судді вперше, працювали судді-викладачі та фахівці Національної школи суддів України.

До проведення цього тренінгу для суддів-тренерів запрошені розробники: Ольга Шаповалова – суддя Верховного суду України у відставці, заслужений юрист України,  Ганна Фазикош – суддя Апеляційного суду Закарпатської області, Ганна Шендрікова – суддя Буського районного суду Львівської області, судді Дніпропетровського окружного адміністративного суду - Володимир Горбалінський та Віталій Кальник, які є викладачами дистанційного курсу “Суддівської етики”, Тетяна Фулей – начальник відділу науково-методичного забезпечення підготовки суддівського корпусу та наукові співробітники цього відділу Ганна Бахарєва та Наталія Буруковська.

До учасників та учасниць тренінгу з вітальними словами звернулася директор  Львівського регіонального відділення Оксана Польна, яка наголосила на важливості та першочерговості впровадження вказаного курсу для суддів, призначених на посаду суддів вперше та радник з юридичних питань Проекту USAID “Справедливе правосуддя” Ірина Зарецька, яка звернула увагу на презентація книги “Бути суддею”, публікація якої здійснена в рамках Проекту США з міжнародного розвитку USAID “Справедливе правосуддя” у співпраці із Національною школою суддів України. Саме це той момент, який своєрідно став початком тренінгу. Книга покликана донести до читача всі ті важливі моменти суддівства, які на даний час ховаються за викривленими шаблонами. Суддя – це не лише професіонал у сфері юриспруденції, але й стикаючись з різноманітними життєвими ситуаціями, перебуває під пильним поглядом громадськості. Ця книга дає можливість зазирнути “за лаштунки”, глянути на професію судді зсередини, очима людей з таким важливим та непростим досвідом. Робота над проектом тривала не один рік і саме тому можна сміливо стверджувати, що книга позбавлена поверховості.

Програма тренінгу для тренерів дала можливість не лише попрацювати над змістовним наповненням розробленого курсу, але й опанувати різноманітні методики інтерактивного навчання, такі як мозковий штурм, міні–лекції з використання презентацій, робота в малих групах над обговоренням ситуативних завдань, презентація результатів роботи в малих групах, експрес опитування.

Особлива увага була звернута розробленим навчальним матеріалам, які запропоновані майбутнім тренерам у двох варіантах: для майбутніх учасників курсу та суддів–тренерів і фасилітаторів.

Слід зазначити, що протягом поточного року відбулася підготовка суддів – тренерів з розроблених навчальних курсів, а саме: “Написання судових рішень у цивільному і кримінальному судочинстві”, “Докази і доказування в кримінальному судочинстві”, “Застосування ЄКПЛ та практики ЄСПЛ при здійсненні правосуддя”, “Управління часом у суддівській діяльності”. “Суддівська етика” – п‘ятий тренінг для тренерів, які будуть викладати курси в рамках стандартизованої програми, мета якої – впровадження однаково високих стандартів суддівської освіти в усіх регіональних відділеннях.

Повний текст Програми тренінгу для суддів-викладачів курсу стандартизованої програми для суддів, призначених на посаду суддів вперше, на тему “Суддівська етика” розміщено на веб-сайті Національної школи суддів України в розділі Підготовка.

За результатами проходження підготовки суддям – учасникам видано Сертифікат Національної школи суддів України.