Національна школа суддів України

Суддя, який хоче бути кваліфікованим, повинен мати таку можливість

26 вересня 2014 року ректор Національної школи суддів України Микола Оніщук взяв участь у роботі ХІІ позачергового з’їзду суддів України. Окрім кадрових,  з’їздом обговорювалися питання щодо стану незалежності суддів та відновлення довіри до судової влади України.

Ректор Національної школи суддів України Микола Оніщук  у своєму виступі відзначив, що по тому, як здійснюється правосуддя складається думка про державу. 

Ректор відзначив, що ухвалення закону "Про відновлення довіри до судової системи в Україні" - вагомий крок з усунення політичної влади від впливу на судову систему.

Микола Оніщук наголосив на важливості того, аби Вища рада юстиції та Вищакваліфікаційна комісія суддів України складалася здебільшого з суддів,  адже це той європейський стандарт, стосовно якого ми весь час отримували зауваження та рекомендації Венеційської комісії та експертів Ради Європи. Тому його запровадження, як складової незалежності ВККС та ВРЮ ефективно вплине на здійснення правосуддя в державі.

Ректор розповів про активний процес реформування судової системи, зокрема, проект закону "Про внесення змін до закону "Про судоустрій і статус суддів". Законопроект розроблений громадськими експертами за участю та модерування Міністерства юстиції пропонує нові підходи до дисциплінарної відповідальності суддів, значні зміни у суддівському самоврядуванні та засадах доступу до суддівської професії.

Із реформуванням  українського правосуддя змінюються і підходи до навчального процесу суддів та питань їх перепідготовки, - додав Микола Оніщук. Національна школа суддів України, за словами ректора, має займатися тим, щоб судді, які прагнуть підвищувати якість своєї роботи і бути сучасним, - мали таку можливість. Підсумовуючи, Микола Оніщук запросив суддів до співпраці в якості викладачів та тренерів.