Національна школа суддів України

Суди мають налагоджувати зв’язки з громадськістю

Підвищення рівня задоволеності населення роботою судових установ через професійне удосконалення працівників апаратів судів є одним з пріоритетних завдань сьогоднішньої діяльності Харківського регіонального відділення  Національної школи суддів України.

Сприяння налагодженню зв’язків суду з громадськістю, розширення світогляду працівників апаратів судів та підвищення їх фахового рівня в комунікаційній сфері, привернення уваги до однієї з ключових посад в суді – керівника апарату суду – це ті ключові завдання, над виконанням яких працює Харківське регіональне відділення.

У структурі та штатних розписах апаратів багатьох судів із 2014 року передбачено посаду головного спеціаліста із забезпечення зв’язків із засобами масової інформації (прес–секретаря). Запровадження таких посад у судах всіх рівнів та налагодження цієї ланки роботи повинно  забезпечити максимально прозорий доступ суспільства до інформації про діяльність судів та водночас наблизити судову владу до пересічних громадян.

Харківське регіональне відділення в січні поточного року запланувало проведення підготовки прес–секретарів на семінарі на тему “Основні напрями діяльності прес–секретаря суду. Уміння та навички із забезпечення комунікаційних зв’язків суду та громадськості”.

У цьому семінарі взяли участь 30 працівників апаратів місцевих загальних судів Сумської,  Харківської та Полтавської областей.                          Для проведення  семінару були запрошені представники Харківської обласної організації Національної спілки журналістів України, територіального управління Державної судової адміністрації України,            прес–секретарі апеляційного та окружних адміністративних судів Харківщини тощо. На семінарі слухачі опанували первинні навички спілкування із журналістами, ознайомилися з правилами складання   прес–релізів та роботою засобів масової інформації при проведенні  прес–конференцій.

Практика проведення аналогічних заходів для прес–секретарів судів буде продовжуватися в подальшій діяльності Харківського регіонального відділення.

На сьогодні – у процесі реформування судової влади в країні одна з ключових ролей в організації діяльності суду відводиться посаді керівника апарату суду. Після набрання чинності Законом України “Про відновлення довіри до судової влади в Україні” багато судів отримали нових очільників – голів та заступників голів судів, обраних зборами суддів терміном на один рік. Вагому частину загальної організаційної роботи судової установи з подвійною відповідальністю доводиться виконувати керівникам апаратів судів.

Під час проведення у травні 2014 року підготовки керівників апаратів місцевих судів Харківської, Сумської та Полтавської областей, Харківським регіональним відділенням було удосконалено загальний підхід до організації таких заходів. Багато часу приділялось спілкуванню в режимі діалогу зі слухачами, під час якого було обговорено низку питань щодо їх професійної, керівної діяльності в судах, аналізу досвіду європейських країн у цьому напрямку. З метою виявлення найактуальніших потреб в організаційному напрямку роботи апаратів судів, пошуку вирішення неузгодженостей в регламентації діяльності керівників апаратів судів тощо слухачам було запропоновано заповнити анкету–опитувальник.

У третьому кварталі цього року  Харківське регіональне відділення планує провести фокус–групову зустріч із керівниками апаратів загальних судів різних регіонів, представниками потужного наукового закладу – Національного юридичного університету ім. Я.Мудрого, фахівцями територіального управління Державної судової адміністрації. На цій зустрічі планується обговорення результатів попередніх опитувань керівників апаратів судів та пошук шляхів вирішення нагальних питань діяльності судових установ.

Є обґрунтовані сподівання, що зазначені вище заходи значно поліпшать відносини між судами та громадськістю, стануть потужним кроком на шляху зміцнення авторитету та підвищення іміджу судової влади України.