Національна школа суддів України

СУДИ ВІДКРИТІ ДЛЯ МЕДІА

Це засвідчило  дослідження “Медіавідкритість судів України: результати всеукраїнського опитування працівників і працівниць судів України, 2019 рік”, проведене громадською організацією “Вектор прав людини”, презентація якого відбулась онлайн 11 червня ц. р. за участю Національної школи суддів України.

Від Національної школи суддів України у заході узяли участь Оксана Шамрай, начальник відділу науково-методичного забезпечення діяльності судів та органів суддівського врядування,  кандидат юридичних наук, та Ольга Кузьміна, головний спеціаліст цього відділу.

Основними спікерами і модераторами  заходу  були Валерія Рибак, директорка ГО “Вектор прав людини”, координаторка проекту “Суд людською мовою”, співавторка дослідження, та Назарій Боярський, член правління ГО “Вектор прав людини”, співавтор дослідження.

Голова Ради суддів України Богдан Моніч, дякуючи представникам судів, які долучились до опитування, та цієї громадської

організації за   співпрацю, спрямовану на ефективність функціонування судової гілки влади, зазначив, що це вже третій звіт щодо медіавідкритості судів, і “така системна звітність дає змогу побачити результати, яких ми досягли, проаналізувати прогрес у здійсненні комунікаційної роботи судами та визначити основні потреби судів для її покращення. Адже діяльність судів і судових органів неможлива в соціальному вакуумі, вони працюють із людьми та для людей, як і неможливим є розвиток суспільства поза інформаційним полем”.

Оксана Шамрай зауважила, що “досягнення судів, які засвідчили результати  дослідження щодо їх медіавідкритості, стали можливими завдяки об’єднанню зусиль, серйозній і глибокій роботі лідерів і комунікаційних команд системи правосуддя. Цьому спослугувало  підписання Меморандуму про взаємодію і співпрацю представників системи правосуддя України між представниками органів та установ системи правосуддя і створення Комунікаційного комітету системи правосуддя, Пресцентру судової влади України.

Комунікаційний сегмент серед навчальних заходів Національної школи суддів України, як у центральному офісі, так і у всіх її п’яти регіональних відділеннях (Дніпровському, Львівському, Одеському, Харківському, Чернівецькому) – один зі стратегічних напрямів діяльності. А дослідження щодо медіавідкритості судів у висновках і рекомендаціях висвітлює напрями роботи, яким потрібно приділити увагу для задоволення  освітніх потреб слухачів на сучасному рівні, які проблеми потрібно розв’язувати комунікаційним командам судів та їх лідерам, аби  рухатись уперед”.

Захід відбувся онлайн.

З матеріалами дослідження можна ознайомитись запосиланням: Медіавідкритість судів України: результати всеукраїнського опитування працівників і працівниць судів України, 2019 рік / Валерія Рибак, Назарій Боярський, ГО «Вектор прав людини», Представництво Фонду імені Фрідріха Еберта в Україні. Київ, 2019. 160 с.  ttp://hrvector.org/zviti/20-06-01-media-courts-2019-web