Національна школа суддів України

Судочинство та суспільство: питання довіри

22 січня 2020 року проректор Національної школи суддів України Наталія Шукліна провела робочу зустріч з представниками проекту МАТРА “Судочинство та суспільство”, який діятиме в Україні протягом 2020­–2024 років за підтримки грантової програми уряду Королівства Нідерландів. Національна школа суддів України є одним із ключових партнерів Проекту і основною метою зустрічі було обговорення напрямків співпраці Національної школи суддів України та Проекту.

Проректор Наталія Шукліна більш детально познайомила нідерландських колег з діяльністю Національної школи суддів України, особливостями установи, що відрізняє її від інших європейських суддівських шкіл. Поділилася здобутками, згадавши результати проведення міжнародної регіональної конференції високого рівня із залученням представників п‘ятнадцяти суддівських шкіл країн-членів Ради Європи. Висловила зацікавленість НШСУ у співпраці з європейським партнером щодо двох основних питань: підвищення компетентності у сфері правосуддя та відновлення довіри до судової влади.

У свою чергу, головний менеджер проектів Центру міжнародної правової співпраці (Нідерланди) Ліно Бросіус та заступник голови міського суду Амстердама Естер де Рой представили складові Проекту сфокусовані на процесуальних питаннях, а саме на принципах, якими керується суддя при розгляді справи та прийнятті справедливого рішення, забезпеченні комунікацій з суспільством, формуванні ключових цінностей справедливості та доброчесності. Плануються програми широких обговорень між колегами, проведення занять, тренінгів та практичних семінарів. Ці заходи спрямовані на підвищення професіоналізму та самоврядування суддів, їх колег під час здійснення незалежного, неупередженого, прозорого та ефективного правосуддя. Проект у своїй діяльності підтримуватиме ключові українські судові установи, включаючи Вищу раду правосуддя, Раду суддів України та Національну школу суддів України у забезпеченні верховенства права в Україні та впорядкуванні судових процедур. Поряд з конкретними навчальними заходами щодо роботи з суддями та працівниками відібраних судів, проект сфокусується на посиленні координації між судами та іншими учасниками судових процесів, у тому числі між прокуратурою та адвокатами, мотивуючи їх до плідної та ефективної співпраці. Наразі в Одесі та Львові діють невеликі регіональні проекти MATРA, досвід яких планується використати і розширити у новому проекті вже на рівні країни в цілому.

Під час зустрічі чимало уваги було приділено ознайомленню з Керівними принципами, якими керуються нідерландські судді у судовому процесі, які успішно функціонують в системі правосуддя Королівства Нідерландів поряд із діючими процесуальними кодексами. Наразі у пілотних регіонах розробляються проекти подібних документів, що стануть предметом широкого обговорення.