Національна школа суддів України

Судова практика Європейського суду з прав людини щодо захисту права власності

3 жовтня 2018 року в місті Дніпрі місцеве регіональне відділення Національної школи суддів України в межах підготовки помічників суддів окружних та апеляційних господарських судів проводить тренінг на тему: “Захист права власності у світлі статті 1 Першого протоколу Конвенції про захист прав і основоположних свобод та практики Європейського суду з прав людини”.

Вітальними словами тренінг відкрила заступник директора, кандидат наук з державного управління регіонального відділення Алла Баштанник, яка ознайомила слухачів із програмою і регламентом заходу, а також представила модератора та суддів-викладачів.

Модератор – суддя, кандидат юридичних наук Оксана Ярешко  окреслила мету і завдання тренінгу та провела опитування учасників щодо їх очікувань.

Проведуть тренінг судді Лариса Сушко, Артур Науменко і кандидат юридичних наук Олена Боєва.

У ході заходу помічники суддів прослухають інтерактивну лекцію щодо змісту та мети статті 1 Першого протоколу до Конвенції, основних принципів, понятійного апарату та критеріїв втручання, обговорять проблемні питання, що виникають у судовій практиці при застосування статті 1 Першого протоколу до Конвенції, і звернуть увагу на наявність колізій та прогалин у національному законодавстві.

Під час тренінгу слухачі навчаться визначати, чи підпадають правовідносини в конкретній справі під дію статі 1 Першого протоколу, як дотримується пропорційність між суспільним і приватним інтересом (“справедливий баланс”) та які є можливі способи захисту порушеного права.

Також помічники суддів пройдуть первинне і фінальне тестування за самостійно опрацьованими рішеннями ЄСПЛ, а також візьмуть участь у модерованій дискусії з елементами експрес-опитування за допомогою клікерів.

З метою зворотного зв’язку буде проведено анкетне опитування учасників.

Повний текст програми тренінгу розміщено на веб-сайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка працівників апаратів судів”.