Національна школа суддів України

Судова практика сімейних спорів

4 лютого 2022 року Національна школа суддів України провела підготовку та підвищення рівня кваліфікації помічників суддів і консультантів місцевих загальних та апеляційних судів на семінарі “Судова практика сімейних спорів, пов’язаних з іноземним елементом та застосування національними судами конвенційних положень. Правові висновки Верховного Суду та аналіз рішень ЄСПЛ”.

Вітальними словами захід відкрив директор Дніпровського регіонального відділення Національної школи суддів України, суддя у відставці, заслужений юрист України Олександр Мартиненко, який ознайомив із програмою семінару і суддями-викладачами.

На початку семінару суддя Жовтневого районного суду міста Кривого Рогу Дніпропетровської області Михайло Зімін розповів про порядок виконання судами України міжнародних договорів з питань надання правової допомоги у цивільних справах щодо вручення документів і отримання доказів.

Суддя Новомосковського міськрайонного суду Дніпропетровської області Дмитро Парфьонов зосередив увагу слухачів і слухачок на застосуванні колізійних норм сімейного права щодо шлюбних відносин: укладення та розірвання шлюбу, припинення шлюбу, укладення шлюбу між громадянами України та іноземцями, а також зупинився на правових висновках Верховного Суду.

Суддя Солонянського районного суду Дніпропетровської області Наталія Щербина обговорила покрокову інструкцію та судову практику щодо стягнення аліментів з іноземних громадян або осіб, які проживають за кордоном.

Головний спеціаліст Дніпровського регіонального відділення Національної школи суддів України, суддя у відставці Віра Гайдук розкрила особливості розгляду цивільних справ з усиновлення дітей іноземними громадянами, роз’яснила Конвенційний порядок повернення дитини у разі викрадення його одним із батьків до держави його постійного місця проживання, ознайомила із правовими висновками Верховного Суду та провела аналіз рішень ЄСПЛ.

Під час семінару учасники брали участь у виконанні практичних завдань і обговоренні колізійних норм сімейного права.

По закінченню семінару відбулося анкетування слухачів.

Повний текст програми семінару розміщено на вебсайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка працівників апаратів судів”.