Національна школа суддів України

Судова практика Верховного Суду та Європейського Суду з прав людини щодо розгляду земельних спорів

16 вересня 2024 року Національна школа суддів України провела онлайн-семінар-практикум для помічників суддів та консультантів місцевих загальних та апеляційних судів, Верховного Суду “Розгляд земельних спорів: судова практика Верховного Суду та Європейського Суду з прав людини”.

Освітній захід відкрила заступник начальника відділу підготовки суддів Національної школи суддів України Жанна Дмітрієва та розповіла правила проходження онлайн-навчання учасникам семінару.

Модерували семінар-практикум суддя Володарського районного суду Київської області Людмила Макаренко та суддя Соснівського районного суду міста Черкаси Ярослав Пересунько, який представив викладацький склад семінару та ознайомив з програмою навчання.

Викладачами на семінар-практикум було запрошено суддю Великої Палати Верховного Суду Ірину Воробйову, суддю Володарського районного суду Київської області Людмилу Макаренко, суддю Шевченківського районного суду міста Києва Валентину Маліновську, суддю Соснівського районного суду міста Черкаси Ярослава Пересунька, суддю Жовтневого районного суду міста Дніпропетровська Максима Ходаківського.  

Під час навчання помічники суддів та консультанти місцевих загальних та апеляційних судів, Верховного Суду обговорили конституційні та міжнародно-правові засади захисту права на землю, судовий захист прав учасників земельних правовідносин, а саме розмежування юрисдикцій судів та ефективні способи захисту, участь прокурора у правах про земельні спори, висновки Верховного Суду щодо оренди земельних ділянок. Проаналізували практику розгляду Верховним Судом земельних спорів в умовах воєнного стану.

У форматі активного обговорення досвідченими лекторами презентовані актуальні питання щодо розгляду земельних спорів у сучасній судовій практиці та проведені практичні завдання.

Учасники семінару-практикуму отримали ґрунтовні знання, компетентні відповіді на запитання та висловили свої позитивні відгуки в анкетах зворотного зв’язку.