Національна школа суддів України

Судова практика застосування спеціальної конфіскації у кримінальних провадженнях

27 лютого 2019 року в місті Дніпрі місцеве регіональне відділення та відділ підготовки суддів Національної школи суддів України спільно з Апеляційним судом Дніпропетровської області провели загальноукраїнський семінар на тему: “Спеціальна конфіскація”.

Завдяки системі електронної реєстрації на сайті Національної школи суддів України участь у заході взяли 84 судді місцевих загальних судів Дніпропетровської, Донецької, Запорізької, Сумської, Херсонської, Рівненської та Полтавської областей.

Вітальними словами семінар відкрила голова Апеляційного суду Дніпропетровської області Наталія Деркач, яка щиро подякувала суддям за участь у заході та звернула увагу на можливість отримати корисний досвід із судової практики у кримінальних провадженнях за фактами торгівлі людьми.

Директор регіонального відділення, заслужений юрист України Олександр Мартиненко ознайомив учасників із тематикою та регламентом  заходу та представив викладачів.

Розпочав семінар Сергій Рибянець з інтерактивної лекції та розповів про правову природу спеціальної конфіскації як заходу кримінально-правового характеру.

Суддя Олександр Стрельников зупинився на особливостях предмету спеціальної конфіскації та забезпеченні спеціальної конфіскації заходами кримінально-процесуального характеру.

У ході інтерактивної лекції суддя Наталія Щербина обговорила важливі питання щодо умов застосування спеціальної конфіскації та зупинилася на характерних відмінностях від конфіскації як виду покарання.

Суддя Ярослав Квятковський розкрив актуальні питання правової характеристики спеціальної конфіскації з позиції захисту права власності та навів приклади спеціальної конфіскації в обізнаних третіх осіб.

Судову практику застосування спеціальної конфіскації та зарубіжний досвід проаналізувала суддя Ольга Чайкіна.

У ході семінару судді прослухали інтерактивні лекції з використанням презентацій, взяли участь в обговоренні судової практики у кримінальних провадженнях, мали можливість висловити свою думку та поділитися практичним досвідом із колегами.

На завершення заходу, з метою зворотного зв’язку, було проведено анкетне опитування учасників семінару та вручення Сертифікатів Національної школи суддів України.

Повний текст програми всеукраїнського семінару розміщено на веб-сайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка суддів”.