Національна школа суддів України

Судове рішення – акт реалізації судової влади

19 квітня 2018 року в місті Одесі місцевим регіональним відділенням Національної школи суддів України проведено всеукраїнський семінар для суддів місцевих загальних судів, які розглядають кримінальні справи, на тему: Написання судових рішень у кримінальному судочинстві.  

Вітальними словами семінар відкрили директор Одеського регіонального відділення Валерій Левенець та викладачі –  суддя, заступник голови Апеляційного суду Одеської області Олександр Джулай, суддя Апеляційного суду Одеської області, кандидат юридичних наук Олександр Толкаченко та адвокати, доценти кафедри кримінального процесу Національного університету “Одеська юридична академія”,  кандидати юридичних наук Вадим Пожар і Микола Стоянов.

Семінар розпочали Микола Стоянов і  Вадим Пожар з обговорення загальних підходів до написання судових рішень та міжнародних стандартів, що регламентують забезпечення законності, обґрунтованості та справедливості судових рішень.

Олександр Джулай звернув увагу на види судових рішень у кримінальному процесі та їх процесуальне оформлення, структуру та зміст обвинувального і виправдувального вироків, особливості їх викладання. Окрім того, викладач надав рекомендації та поради щодо виправлення описок і арифметичних помилок.

Олександр Толкаченко проаналізував структуру, зміст та процесуальне оформлення ухвали суду, а також звернув увагу на ухвалу слідчого судді як особливу форму судового рішення.

Після завершення семінару кожен суддя-учасник отримав Сертифікат Національної школи суддів України.