Національна школа суддів України

Судове визнання недійсним заповіту

22 квітня 2021 року Національна школа суддів України за технічної підтримки та допомоги Університету імені Альфреда Нобеля провела онлайн–семінар для суддів місцевих загальних та апеляційних судів “Актуальні питання щодо складення та визнання заповітів недійсними у судовому порядку”.

Відкрили онлайн–семінар директор Дніпровського регіонального відділення Олександр Мартиненко та завідувачка кафедри права, політології та міжнародних відносин Університету імені Альфреда Нобеля Вероніка Шкабаро, які ознайомили учасників та учасниць із метою та його цілями, представили викладачів.

Василь Крат, суддя Верховного Суду, розкрив питання щодо правових наслідків недійсності заповіту (зокрема, при множинності заповітів), а Євгеній Петров, доктор юридичних наук, зосередив увагу на огляді актуальної судової практики у справах щодо визнання заповітів та свідоцтва про право на спадщину недійсними.

У ході онлайн–семінару професор кафедри цивільного права та процесу Харківського національного університету внутрішніх справ Олександр Кухарєв розповів про загальнотеоретичні аспекти свободи заповіту та її реалізація в нормах спадкового права.

Вирішення судами спорів про визнання заповітів недійсними, тлумачення заповітів, установлення фактів належності заповіту у зв’язку з допущеними помилками при складені заповіту (підготовче провадження, докази й доказування) в інтерактивній лекції  представив суддя Дмитро Парфьонов.

Приватний нотаріус Дніпровського міського нотаріального округу Ганна Кохан ознайомила з особливостями складення, посвідчення, формами та змістом заповіту (заповіт з умовою, заповіт подружжя, секретний заповіт, заповідальний відказ, виконання заповіту).

Ольга Маслова, адвокатка, тренерка–модераторка системи безоплатної правової допомоги основну увагу зосередила на питаннях щодо алгоритму дій правника у справах про визнання заповітів недійсними.

Тетяна Ніколайчук, старший науковий співробітник лабораторії криміналістичних досліджень Дніпропетровського науково–дослідного інституту судових експертиз Міністерства юстиції України та Юрій Завалко, провідний судовий експерт відділу судово–психіатричних експертиз № 5 Державного закладу “Центр психічного здоров’я і моніторингу наркотиків МОЗ України” розкрили особливості проведення судово–почеркознавчої експертизи та технічного дослідження документів і порядку проведення посмертної судово–психіатричної експертизи для встановлення психічного стану заповідача стосовно відповідності його волі та волевиявлення під час складання заповіту.

Свої враження та побажання щодо проведення наступних онлайн–семінарів учасники та учасниці висловили в анкетах зворотного зв’язку.

Кожному судді, який брав участь у занятті, вручено Сертифікат Національної школи суддів України.