Національна школа суддів України

Судовий контроль у кримінальному провадженні

28 листопада 2019 року Національна школа суддів України провела в місті Одесі семінар для суддів місцевих загальних судів: “Актуальні проблеми діяльності слідчого судді у кримінальному провадженні”.

Заняття розпочали директор Одеського регіонального відділення Валерій Левенець та очільниця відділу підготовки викладачів (тренерів)– радник Ольга Шаповалова, яка ознайомила з програмою та метою семінару, якою передбачено надання допомогу суддям в усвідомленні ролі слідчого судді як гаранта захисту прав людини під час досудового розслідування.

Упродовж семінару тренери – судді Ольга Короткова,  Олег Копіца, Петро Заруба,  Ольга Шаповалова та Микола Місечко розглянули питання судового контролю за дотриманням прав, свобод та інтересів осіб у кримінальному провадженні та  міжнародних стандартів діяльності слідчого судді; проаналізували актуальні питання обрання та продовження запобіжних заходів. Вони звернулися до практики Європейського суду з прав людини щодо дотримання права особи на свободу та особисту недоторканність під час обрання та продовження запобіжних заходів.

Окремим блоком вивчалася практика Європейського суду з прав людини щодо розгляду  слідчими  суддями  певних  видів   клопотань.

Модерована дискусія відбулася щодо особливостей застосування Конвенції з прав людини і основоположних свобод слідчими суддями під час розгляду клопотань і виготовлення судових рішень, проблем забезпечення балансу між інтересами держави та   дотриманням прав і свобод людини слідчими суддями в Україні тощо.

На семінарі використовувалися такі форми інтерактивної підготовки як бліц–опитування, демонстрація відео, мозковий штурм, вирішення практичних завдань, що  сприяло плідній роботі та досягненню запланованої мети.