Національна школа суддів України

Судовий контроль за дотриманням фундаментальних прав і свобод

4 березня 2019 року Національна школа суддів України провела в місті Києві засідання групи розробників курсу для суддів: “Судова практика у кримінальних провадженнях за фактами корупції при проведенні негласних слідчих (розшукових) дій”. Керівником зазначеного курсу є викладач відділу підготовки викладачів (тренерів) Олександр Коротких.

У засіданні взяли участь судді Ольга Шаповалова, Ольга Булейко, Валентин Зубар та головний спеціаліст відділу підготовки викладачів (тренерів) Юлія Найденко.

Актуальність зазначеного тренінгу зумовлена необхідністю здійснення судового контролю за дотриманням фундаментальних прав і свобод, які обмежуються при ухваленні рішень і проведенні негласних слідчих (розшукових) дій.

Учасники засідання доопрацювали матеріали курсу для суддів судових палат у кримінальних справах апеляційних судів, в яких містяться міні–лекції, експрес–опитування та практичні завдання.

До програми курсу включено вивчення та розгляд поняття судового контролю, питань щодо особливостей судового контролю при проведенні негласних слідчих (розшукових) дій та їх процесуального оформлення.

Курс підготовлено з урахуванням міжнародних стандартів забезпечення прав людини при проведенні негласних слідчих (розшукових) дій і ключових аспектів розгляду клопотань про дозвіл на проведення негласних слідчих (розшукових) дій.