Національна школа суддів України

Судовий процес за участі присяжних у США

8 грудня 2020 року Національна школа суддів України у співпраці з Програмою USAID “Нове правосуддя” та Національним суддівським коледжем (США, штат Невада, місто Рено) провела вебінар “Особливості організації та ведення судового процесу за участі присяжних” – восьмий із серії вебінарів з обговорення актуальних питань, які постають перед судовою системою України у зв’язку з пандемією COVID-19.

На початку онлайн вебінару до його учасників звернулися проректор Національної школи суддів України Володимир Мазурок, заступниця керівника Програми USAID “Нове правосуддя” Наталія Петрова та юридична радниця Національного суддівського коледжу в місті Рено, штат Невада, США Брук Семпел.

Викладачем вебінару була почесна суддя окружного суду Вест–Палм–Біч, штат Флорида, США Шеррі Коллінз, яка в ході своєї презентації розповіла про особливості організації та ведення судового процесу за участі присяжних у Сполучених Штатах Америки. Зокрема, пані суддя поінформувала слухачів та слухачок про ключові аспекти функціонування суду присяжних у США, поділилася практичними навичками вирішенні непередбачених ситуацій, які виникають під час судового розгляду за участі присяжних, а також розкрила низку питань щодо реагування на неявні упередження, які можуть вплинути на присяжних та результати розгляду справи.

Участь у вебінарі взяли понад 110 суддів, працівників апаратів судів, представників Національної школи суддів України, Національного суддівського коледжу, Програми USAID “Нове правосуддя”, правозахисників, прокурорів і  науковців.

Останній вебінар із серії, що присвячено дисциплінарному провадженню стосовно суддів у США, відбудеться 16 грудня 2020 року.