Національна школа суддів України

Судовий захист трудових прав в умовах воєнного стану

4 травня 2022 року в Національній школі суддів України під керівництвом начальниці відділу підготовки викладачів (тренерів) Олени Умнової відбулося фінальне засідання групи розробників блоку “Цивільне судочинство” з розроблення семінару для суддів місцевих загальних судів “Судовий захист трудових прав: виклики сьогодення”.

Учасники обговорили доопрацьовані за наслідками попередніх засідань групи навчальні матеріали, підготовлені розробниками презентації стосовно законодавчого регулювання трудових відносин в умовах воєнного стану, окремих процесуальних аспектів розгляду національними судами трудових спорів, зокрема особливостей вирішення спорів щодо зміни істотних умов праці, звільнення працівників та гарантій оплати їх праці.

Під час дискусії розробники обмінялися також думками з приводу актуальності інших питань щодо розгляду судами України справ в порядку цивільного судочинства та необхідності подальшої підготовки навчальних курсів задля забезпечення суддів необхідною їм у роботі інформацією, що сприятиме належному професійному здійсненню ними правосуддя, особливо в такий складний для держави час.

Керівниця робочої групи, користуючись нагодою, подякувала суддям-розробникам і працівникам Національної школи суддів України, регіональних відділень НШСУ, які, не залежно від вирішення питань щодо їх відрядження та офіційного залучення до роботи, на волонтерських засадах беруть активу участь у розробленні та викладанні навчальних матеріалів.

У засіданні групи взяли участь судді Катерина Котельва, Валентина Малиновська, Стелла Цибізова, Людмила Макаренко, Максим Ходаківський, Михайло Зімін та працівники Національної школи суддів України Лілія Гуцал, Віра Гайдук, Наталія Свиридова, Богдан Остудімов.

Проведення апробації семінару заплановано на 26 травня 2022 року спільно з Дніпровським регіональним відділенням Національної школи суддів України.