Національна школа суддів України

Судовий захист в умовах воєнного стану в Україні

29 квітня 2022 року Національна школа суддів України провела для суддів та працівників апаратів місцевих та апеляційних судів у програмі “Zoom” семінар “Військова агресія рф проти України: національний та міжнародний судовий захист”.

Захід організовано та проведено спільно Чернівецьким та Львівським регіональними відділеннями Національної школи суддів України.

Даний курс розроблений під керівництвом начальниці відділу підготовки викладачів (тренерів), судді Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у відставці, кандидатки юридичних наук, заслуженої юристки України, Олени УМНОВОЇ.

Вітальними словами онлайн–семінар відкрили директорка Львівського регіонального відділення Оксана ПОЛЬНА та заступниця директора Чернівецького регіонального відділення  Тетяна АІЛІНЧІЙ.

Навчання розпочала начальниця відділу підготовки викладачів (тренерів), модераторка заходу Олена УМНОВА, зазначивши, що незважаючи на надзвичайні умови, в яких перебуває країна, вся судова система і Національна школа суддів України не припиняли здійснювати свої функції та продовжує проводити спільні семінари, які допоможуть суддям та працівникам апаратів судів і є нагальними у період воєнного стану та військових дій. Також вона представила викладачів та ознайомила учасників з програмою заходу.

Викладачами онлайн–семінару виступили судді місцевих загальних судів: Катерина КОТЕЛЬВА, Людмила МАКАРЕНКО та Михайло ЗІМІН, а також науковий співробітник відділу дослідження проблем кримінального процесу та судоустрою Науково-дослідного інституту вивчення проблем злочинності імені академіка В. В. Сташиса  НАПрН України, кандидат юридичних наук, доцент Микола ПАШКОВСЬКИЙ.

Доповідачі заходу акцентували увагу  на можливості реалізації права громадян на судовий захист в умовах воєнного стану в Україні, а саме: відшкодування шкоди, завданої внаслідок військової агресії РФ проти України; міжнародне правосуддя: органи, механізми, перспективи; порядок виконання судами України міжнародних договорів з питань надання правової допомогу в цивільних справах щодо вручення документів, отримання доказів.

Судді взяли участь в обговоренні актуальних питань семінару і отримали фахові відповіді на всі свої запитання, усі слухачі, які долучилися до даного  навчання, отримають електронні Сертифікати Національної школи суддів України.