Національна школа суддів України

Судово-правові аспекти захисту сімейних прав та інтересів дитини

19 грудня 2019 року в місті Дніпрі місцевим регіональним відділенням проведено семінар-практикум для суддів апеляційних та місцевих загальних судів на тему: “Судово-правові аспекти захисту сімейних прав та інтересів дитини”

Вітальними словами захід відкрив директор Дніпровського регіонального відділення Олександр Мартиненко.

Провели семінар головний спеціаліст Дніпровського регіонального відділення, суддя Апеляційного суду Дніпропетровської області у відставці Віра Гайдук, суддя, голова Солонянського районного суду Дніпропетровської області Олександр Стрельников, суддя Красногвардійського районного суду м. Дніпропетровська Вікторія Самсонова, суддя Самарського районного суду м. Дніпропетровська у відставці Галина Маймур, завідувач кафедри цивільно-правових дисциплін Дніпровського гуманітарного університету, кандидат юридичних наук, доцент Тетяна Алфьорова.

Теми семінару-практикуму було розподілено на окремі блоки:

загально-правові засади регулювання сімейних відносин в Україні в контексті застосування Конвенції ООН “Про  права дитини”;

діти як учасники справи, їх процесуальні права та обов’язки при розгляді цивільної справи;

особливості розгляду цивільних справ з участю дитячого психолога;

докази та доказування при вирішенні спорів про визначення місця проживання дитини, про позбавлення батьківських прав та практика ЄСПЛ;

порядок розгляду спорів щодо стягнення аліментів на дітей;

судова практика захисту майнових та житлових прав дітей.

Поєднання інтерактивних презентацій тем із виконанням різнопланових практичних завдань у мобільних міні-групах, переглядом і обговоренням відеоматеріалу, модерованими дискусіями, експрес-опитуваннями за допомогою електронної системи клікерів сприяло  плідній роботі під час семінару.

Після завершення заходу було проведено анкетне опитування учасників щодо якості та корисності семінару. Кожному судді, який взяв участь у заході, було вручено Сертифікат Національної школи суддів України.

Повний текст програми семінару-практикуму розміщено на веб-сайті Національної школи суддів України.