Національна школа суддів України

Суть касаційного оскарження - захист закону

4 липня 2014 року ректор Національної школи суддів України Микола Оніщук взяв участь у круглому столі "Вплив реформи судової влади України на забезпечення єдності судової практики".

Метою заходу було визначення основних механізмів забезпечення єдності судової практики, їх збереження та розвиток в контексті майбутніх змін до Конституції України та законодавства України

У роботі круглого столу взяли участь також проректор Національної школи суддів України Наталія Шукліна та начальник відділу Тетяна Фулей, представники судової, законодавчої та виконавчої влад, міжнародних організацій та громадських ініціатив, провідні науковці-правники.

Ключові доповіді на форумі виголосили Голова Верховного Суду України Ярослав Романюк та експерт Ради Європи, суддя Європейського суду з прав людини у 2004 – 2013 роках Девід Тор Бьоргвінсон.

У ході заходу обговорювалися європейські стандарти щодо питання єдності судової практики  та вплив реформ української  судової системи  1991 -2010 рр. на збереження єдності судової практики.

На круглому столі відбулася дискусія щодо  механізмів забезпечення єдності судової практики, необхідності збереження роз'яснень постанов пленумів вищих судових органів, шляхів побудови системи судових органів України для найоптимальнішого забезпечення єдності судової практики.

У своєму виступі щодо місця та ролі касацйної інстанції у забезпеченні єдності судової практики ректор Національної школи суддів Микола Оніщук висловив переконання, що до касаційного провадження мають допускатись ті справи, які потребують казуального тлумачення закону. Касаційне оскарження має бути  тоді, коли потрібно захистити закон і цей факт має бути встановлений усім складом суду, – наголосив ректор.

Микола Оніщук констатував, що існує недостатня доктринальна чіткість у праворозумінні завдань та механізмів забезпечення касаційного перегляду, як фундаментального засобу забезпечення єдності судової практики.

Ректор зазначив, що в Національній школі суддів України планується сформувати колектив вчених для фундаментального дослідження інституту касації як інструменту забезпечення єдності судової практики. Національна школа суддів України, як єдиний, передбачений законодавством центр науково-методичного забезпечення діяльності судової системи, здійснить відповідні наукові дослідження з тим, щоб доносити завдання та функції касації при подальшій стандартизованій підготовці суддів, – резюмував Микола Оніщук.