Національна школа суддів України

Сутність та особливості державного і публічного управління

16 листопада 2018  року в місті Києві Національною школою суддів України проведено семінар для працівників секретаріату Касаційного кримінального суду апарату Верховного Суду на тему: “Основи державного управління”.

Захід проведено за участі професора кафедри парламентаризму та політичного менеджменту Національної академії державного управління при Президентові України, доктора наук з державного управління, професора Людмили Пашко.

Викладач окреслила поняття та основні положення влади і владної діяльності, зосередивши увагу на сутності та складових цих понять.

Учасники дізналися про особливості співвіднесеності понять “державне управління” та “публічне управління”, обговорили види державного управління, їх характерні ознаки та відмінності, принципи поділу влади та чіткого розмежування її функцій і повноважень, отримали цікаву інформацію про механізми стримувань та противаг гілок влади, які існують у державі. Під час обговорення присутнім було запропоновано до виконання практичне заняття для самоконтролю знань.

Активну дискусію серед працівників апарату суду викликав виступ Людмили Пашко щодо державного управління та сталого розвитку України й елементів зв’язку між цими аспектами в розрізі політичного та економічного аналізу. Окремо викладач зупинилася на проблемних та спірних питаннях юридичної відповідальності суб’єктів  управління.

Цікавою та змістовною була доповідь викладача щодо принципів етичної поведінки державних службовців як суб’єктів судової гілки влади, яка, у свою чергу, є одним із елементів, що формують імідж та цілісне уявлення про державну владу.

У підсумку семінару учасники мали можливість обмінятися своїми думками та баченнями перспектив розвитку інститутів державного та публічного управління, обговорили актуальні питання, отримали відповіді на запитання та почули корисні практичні рекомендації від досвідченого фахівця з державного управління.