Національна школа суддів України

Світовий форум інституцій суддівської освіти

8–12 листопада 2015 року в місті Ресіфі (Бразилія) проходить VII Міжнародна конференція з питань суддівської освіти. Організаторами заходу є Міжнародна організація суддівської освіти (IOJT).

IOJT об’єднує 123 заклади освіти для суддів і прокурорів із 73 країни світу. Національна школа суддів України є членом цієї організації. Один раз на два роки члени Міжнародної організації суддівської освіти збираються на форуми для фахового обговорення ключових питань суддівської і прокурорської освіти. Це єдине зібрання світового масштабу, впродовж якого є можливість обговорити тенденції розвитку суддівської освіти, обмінятися професійним досвідом з колегами по галузі та побачити кращі інноваційні практики в дії.

У роботі VII Міжнародної конференції з питань суддівської освіти бере участь Микола Оніщук, ректор Національної школи суддів України.

Серед основних питань винесених на обговорення є наступні:

Високий рівень суддівського професіоналізму та його необхідні складові, включаючи  принципи суддівської освіти, набір та оцінювання кандидатів, розробку навчальних програм та програм підвищення кваліфікації як для суддів, так і для викладачів/тренерів.

Актуальні питання суддівської підготовки, включаючи судові справи, пов’язані з тероризмом, суддівську етику та соціальні мережі: Фейсбук, Твітер, системне навчання навичок лідерства і управління, мистецтву бути суддею тощо.

Залучення інноваційних технологій до процесу підготовки суддів, наприклад, інтерактивних методів викладання, дистанційне навчання та можливість навчатися в режимі он-лайн.

Учасники Конференції мають можливість не лише обговорити актуальні питання під час сесій та пленарних засідань, а й долучитися до так званого «Ярмарку знань». Національна школа суддів України спільно з Національним суддівським інститутом Канади, завдяки сприянню якого було надано можливість участі ректора у конференції, також представлятиме на «Ярмарку знань» інформацію для ознайомлення колег з інших країн з діяльністю НШСУ.

Більш ніж 200 представників інститутів суддівської освіти та делегатів суддівських установ беруть учать у заході з метою накопичення та обміну досвідом із колегами різних країн.