Національна школа суддів України

Свобода слова та її стандарти

12-13 травня 2020 року Національною школою суддів України та Львівським регіональним відділенням проводиться тренінг для суддів місцевих загальних судів на тему: “Кримінально-правовий захист професійної діяльності журналістів”, організований за підтримки Проєкту Ради Європи “Європейський Союз та Рада Європи працюють разом для підтримки свободи медіа в Україні”.

З вітальним словом до учасників тренінгу звернулася проректор Національної школи суддів України Наталія Шукліна, яка ознайомила присутніх із передумовами, що сприяли проведенню заходу на таку тему та представила його розробників: проєкт Ради Європи “Європейський Союз та Рада Європи працюють разом для підтримки свободи медіа в Україні” та його керівницю Галину Смірнову, суддів-викладачів, які мають досвід розгляду таких категорій справ та пройшли методологічні тренінги у НШСУ, а також заступника начальника відділу Національної школи суддів України, к.ю.н. Олександра Іщенка, який об’єднав проєкт Ради Європи та суддів-практиків навколо  ідеї проведення цього тренінгу. На завершення вітального слова Наталія Шукліна побажала слухачам заходу отримати професійне задоволення від участі в ньому.

Оксана Романюк, виконавча директорка Інституту масової інформації подякувала за можливість долучитися до тренінгу та зазначила, що незважаючи на те, що Україна це частина Європи, однак статус журналіста в Україні бажає бути кращим. Такі заходи за участі суддів є дуже бажаними, адже саме від суддів залежить, чи правовий статус журналіста в Україні буде не лише декларативним.

Директор Львівського регіонального відділення Національної школи суддів Оксана Польна привітала учасників заходу та зазначила, що незважаючи на обставини, які об’єктивно впливають на усі сфери життя країни, Львівське регіональне відділення  як і Національна школа суддів України продовжують проводити заплановані заходи підготовки, дещо змінивши їх формат. Керівник відділення наголосила слухачам на необхідності дотримання правил роботи на заході та необхідності дотримання його регламенту впродовж двох днів.

Роботу тренінгу розпочато із  огляду стандартів у сфері свободи слова, практики ЄСПЛ та резолюції і рекомендацій Парламентської Асамблеї Ради Європи і Комітету Міністрів Ради Європи стосовно захисту журналістики, безпеки журналістів та інших медіа акторів.

Під час заходу належної уваги буде приділено оскарженню до слідчого судді рішень, дій, бездіяльності слідчого, прокурора у справах стосовно порушень прав журналістів; особливостям санкціонування окремих слідчих дій (тимчасовий доступ до речей і документів, арешт майна, обшук) у справах про порушення прав журналістів; судовому розгляду кримінальних проваджень щодо злочинів, пов’язаних із перешкоджанням професійній діяльності журналістів і суміжних злочинів тощо. Окремо вивчатиметься питання дискримінації та сексизму в судових провадженнях щодо журналістів.