Національна школа суддів України

Свою мову треба вчити все життя

16 червня 2021 року Національна школа суддів України провела онлайн-семінар для співробітників територіальних управлінь Служби судової охорони в Миколаївській, Одеській і Херсонській областях “Українське ділове мовлення та мовленнєвий етикет”.

Директор Одеського регіонального відділення Володимир Пироговський та представив слухачам і слухачкам програму онлайнового семінару, зазначивши, що питання про зміни в українському правописі розкриє радниця патронатної служби апарату Одеської обласної державної адміністрації Людмила Шматоваленко, а з мовленнєвим етикетом познайомить доцентка кафедри прикладної лінгвістики Національного університету “Одеська юридична академія” Любов Завальська.

У ході онлайнового заняття співробітники та співробітниці Служби виконували практичні завдання, ознайомились з основними змінами в українському правописі, мовними засобами та особливостями слововживання в офіційно–діловому стилі, основними мовленнєвими формулами етикету в українській мові. Крім того, дізнались про правила та закони ефективної комунікації, значення жестів і міміки для розпізнавання намірів співрозмовника, важливість інтонації висловлення.

Наприкінці семінару учасники та учасниці в анкетах зворотного зв’язку поділились враженнями та запропонували питання для покращення ефективності проведення наступних занять.