Національна школа суддів України

Тактичне й стратегічне співробітництво задля кваліфікованого правосуддя

26 лютого 2015 року ректор Національної школи суддів України Микола Оніщук зустрівся із головним експертом Проекту ЄС  “Підтримка реформи у сфері  юстиції в Україні” Віргіліюсом Валанчюсом. Метою зустрічі було обговорення напрямів подальшого співробітництва.



Ректор проінформував пана Валанчюса про ті законодавчі, інституційні та методологічні зміни, які відбулися у сфері суддівської освіти останнім часом. Зокрема, Микола Оніщук відзначив, що в судовому та політичному середовищі вдалося  досягти розуміння, що професіоналізм судді та суддівська освіта є одним із ключових елементів для якісних перетворень правосуддя в Україні.  Завдяки цьому,  у нещодавно прийнятому Законі “Про забезпечення права на справедливий суд” передбачено якісне переформатування підготовки кандидатів на посаду судді та запровадження залежності суддівської кар’єри від  рівня кваліфікованості судді.

Такі новації формують нові завдання Національної школи суддів України, яка готова до їх виконання, адже суддівська освіта в Україні динамічно розвивається та самостійно визначає перспективні напрями  та горизонти, – підкреслив ректор. Наявні напрацювання, спільна координована діяльність з  Вищою кваліфікаційною комісією суддів України дозволять у досяжній перспективі якісно змінити підготовку та кваліфікацію суддівських кадрів, – висловив переконання Микола Оніщук.

Сторони обговорили можливість залучення представників кращих європейських закладів суддівської освіти для обміну досвідом в організації підготовки кандидатів на посаду судді. Також не менш важливою буде   співпраця з Проектом у питаннях експертної оцінки сутнісного наповнення  програми та  інструментів відбору кандидатів на посаду судді.

Було досягнуто домовленості, що Проект надасть допомогу в залученні провідних європейських експертів для підготовки суддів Верховного Суду України.

Головний експерт Проекту Валанчюс зазначив, що Проект розділяє бачення ролі формування високопрофесійного суддівського корпусу в забезпеченні якісного правосуддя у країні. Тому Проект буде сприяти реалізації стратегічних завдань, які вирішує Національна школа суддів України.