Національна школа суддів України

Тематичні тренінги для помічників суддів адміністративних судів

13–17 червня  2016 року в місті Харкові місцеве  регіональне відділення Національної школи суддів України проводить підготовку помічників суддів та консультантів окружних та апеляційних адміністративних судів.

Національною школою суддів України та її регіональними відділеннями активно впроваджується в роботу система інтерактивного навчання суддів та працівників апаратів судів. Поступово зростає кількість навчальних заходів, проведених у форматі тренінгів, що передбачає активну участь слухачів у процесі навчання. Інтерактивні форми викладання позитивно впливають на якість засвоєння слухачами нових знань та вироблення певних умінь та професійних навичок. Саме тому тижневу підготовку помічників суддів та консультантів окружних та апеляційних адміністративних судів буде проведено у формі одноденних тематичних тренінгів із найактуальніших питань загального та адміністративного судочинства.

Так, суддя Харківського окружного адміністративного суду, член Ради суддів України Людмила Волкова та суддя Полтавського окружного адміністративного суду Олександр Кукоба розглянуть зі слухачами питання європейської системи захисту прав людини, обговорять діяльність Європейського суду з прав людини, застосування Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та практики Європейського суду з прав людини в національній судовій практиці, а також  ознайомлять помічників суддів та консультантів  із роботою HUDOC, HELP, сайта Міністерства юстиції України та інших корисних сайтів із пошуку рішень ЄСПЛ.

Тренінг з антикорупційного законодавства проведуть суддя Дзержинського районного суду м. Харкова, кандидат юридичних наук Тетяна Штих та суддя Харківського апеляційного адміністративного суду Михайло Гуцал. Під час цього тренінгу слухачі вивчать питання конфлікту інтересів, фінансового контролю, запобігання корупційним проявам та питання відповідальності за корупційні правопорушення.

Доцент Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого, кандидат філологічних наук Василь Пивоваров під час тренінгу з ділового українського мовлення розповість про сучасні тенденції українського писемного та усного мовлення в юридичній сфері, ознайомить слухачів  із вимогами укладання процесуальних документів та особливостями їх мовного оформлення.  Помічники суддів та консультанти адміністративних судів опанують мовні конструкції, сталі вислови, матимуть змогу  перевірити власний рівень володіння мовою під час написання підсумкового диктанту.

Програмою тренінгу передбачено роботу слухачів у малих групах, вирішення ситуативних завдань, індивідуальну роботу над тестовими запитаннями, перегляд тематичних відеофільмів та їх обговорення.