Національна школа суддів України

Тематичні тренінги для суддів місцевих господарських судів

15 та 16 березня 2017 року в Харкові місцевим регіональним відділенням Національної школи суддів України в межах підготовки суддів місцевих господарських судів  проведено два тематичних тренінги.

Тренінг на тему: Захист права власності у світлі статті 1 Першого протоколу до Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод та практики Європейського суду з прав людини” провели судді Харківського апеляційного господарського суду Ярослава Білоусова, Лариса Бородіна та суддя господарського суду Луганської області Олена Фонова. Захід було розпочато з опитування слухачів щодо очікувань від участі у тренінгу та ознайомлення з навчальними  цілями. Виконання слухачами індивідуального завдання  за попередньо опрацьованими рішеннями Європейського суду з прав людини було проведено  за допомогою клікерів із подальшими  коментарями та висновками тренерів. Також у ході інтерактивної дискусії з використанням фліп-чарту та роздаткових матеріалів було обговорено зміст і мету  статті 1 Першого протоколу, основні принципи, понятійний апарат та  критерії втручання. Під час фінального тестування за результатами тренінгу слухачі вдруге скористувались системою клікер-опитування та підкреслили корисність і цікавість такого навчального інструмента.

Тренінг  на тему: “Суддівська етика. Доброчесність” провели суддя Харківського апеляційного адміністративного  суду Зоя Кононенко та суддя Дзержинського районного суду міста Харкова Тетяна Штих. Цей тренінг також було проведено в інтерактивній формі з використанням сучасних навчальних технологій. Слухачі обговорили три міні-лекції на теми: “Природа суддівської етики. Принципи суддівської етики відповідно до міжнародних стандартів та національного законодавства”, “Поведінка судді під час здійснення правосуддя” та “Принципи і стандарти етичної поведінки в позасудовій діяльності судді”. Під час занять викладачами було використано відеоматеріали, запропоновано індивідуальні та групові завдання, практичні вправи.