Національна школа суддів України

Тематичні тренінги для суддів окружних адміністративних судів

25 лютого 2016 року в місті Харкові місцевим регіональним відділенням Національної школи суддів України проведено два тренінги в рамках  підготовки суддів окружних адміністративних  судів, призначених на посаду судді вперше.

Тренінг на тему: “Застосування Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та практики Європейського суду з прав людини при здійсненні правосуддя в адміністративному судочинстві ” провели суддя Харківського апеляційного адміністративного суду Зоя Кононенко, суддя Харківського окружного адміністративного суду, член Ради суддів України Людмила Волкова та суддя Полтавського окружного адміністративного суду Олександр Кукоба.

Під час цього тренінгу суддям було  продемонстровано відеофільм про Європейський суд з прав людини з подальшим виконанням індивідуального завдання – тесту до відеофільму. Викладачі обговорили із суддями  підстави втручання держави у права, гарантовані Конвенцією про захист прав людини і основоположних свобод,  основні  принципи статті 6 Конвенції, тощо. Під час тренінгу слухачі працювали в малих групах, вирішували індивідуальні завдання, мали можливість висловити свої міркування та обмінюватись думками  щодо  теми занять.

Для проведення тренінгу на тему:  “Дисциплінарна відповідальність судді” було запрошено суддю Апеляційного суду Харківської області Аллу Котелевець та асистента кафедри організації судових та правоохоронних органів Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого Олену Овчаренко. Тренери ознайомили суддів із ключовими  законодавчими засадами дисциплінарного провадження та підставами для дисциплінарної відповідальності судді. Слухачі активно брали участь у мозковому  штурмі  на тему законодавчих положень, що стосуються прав судді в дисциплінарному провадженні, виконували практичні вправи з оцінки дисциплінарних скарг та опанували практичні кроки, які може вчинити суддя для підготовки до розгляду дисциплінарної справи.

За відгуками суддів, які брали участь у тренінгах, обидві теми занять були актуальними та корисними, а формат проведення тренінгів – цікавим та таким, що дозволяє краще засвоювати знання.