Національна школа суддів України

Тематичні тренінги для суддів цивільної та кримінальної спеціалізацій

4–8 червня 2018 року в  місті Харкові місцеве  регіональне відділення Національної школи суддів України проводить підготовку суддів місцевих загальних судів.

Вітальними словами захід відкрила директор регіонального відділення Валентина Коржик, яка подякувала суддям за зацікавленість навчальними заходами та зазначила, що до програми підготовки включено актуальні питання розгляду судових справ різних категорій та чотири тематичні  тренінги із цивільної та кримінальної спеціалізацій.

Голова Київського районного суду міста Харкова, кандидат юридичних наук Світлана Шаренко розгляне із суддями організаційні питання роботи слідчого судді, зверне увагу на судовий контроль за процесуальними діями та особливості розгляду слідчим суддею скарг на постанови органу дізнання, слідчого, прокурора. Окрему лекцію Світлани Шаренко буде присвячено вивченню питання щодо  розгляду кримінальних справ судом присяжних.

На особливостях розгляду справ, пов’язаних із домашнім насильством, зосередять увагу голова Люботинського міського суду Харківської області Ірина Дем’яненко та голова Червонозаводського районного суду м. Харкова Інна Шелест. Під час занять буде розглянуто поняття домашнього насильства та його види відповідно до норм національного та міжнародного законодавства. Окрім того,викладачі обговорять із суддями проблемні питання застосування процесуальних норм щодо притягнення до адміністративної або кримінальної відповідальності осіб  за вчинення домашнього насильства.

Тренінг  із розгляду трудових спорів проведуть суддя Апеляційного суду Харківської області, кандидат юридичних наук Алла Котелевець та суддя  Дзержинського районного суду м. Кривого Рогу, кандидат юридичних наук Ольга Чайкіна.

Особливості здійснення кримінальних проваджень щодо неповнолітніх з учасниками тренінгу розглянуть суддя Дергачівського районного суду Харківської області Євген Болибок та суддя у відставці Юлія Шуліка. Програмою передбачено огляд міжнародних стандартів у сфері судових проваджень щодо неповнолітніх та практики їх імплементації, опанування  загальних засад здійснення кримінальних проваджень щодо неповнолітніх, вивчення особливостей призначення покарання та звільнення неповнолітніх від відбування покарання з випробуванням.

Під час тренінгу,  який проведуть суддя у відставці, викладач-науковий консультант Національної школи суддів  України Лілія Гуцал та суддя Комінтернівського районного суду міста Харкова, кандидат юридичних наук Світлана Ященко, слухачі підвищать обізнаність з особливостей розгляду спорів про визнання правочинів недійсними. Викладачі обговорять з учасниками зміст поняття “правочин” і його види, поняття недійсності правочину, його розмежування зі суміжними поняттями “неукладеність”, “розірвання” договору, загальні та спеціальні наслідки недійсності правочинів тощо. Тренінг передбачає практичні завдання, які судді вирішуватимуть у малих групах, презентації напрацювань та обговорення спірних аспектів.

Питання щодо антикорупційного законодавства, особливостей електронного декларування та врегулювання конфлікту інтересів висвітлить суддя Дзержинського районного суду міста Харкова, кандидат юридичних наук Тетяна Штих.

Після закінчення підготовки судді поділяться враженнями та висловлять свої побажання і пропозиції в анкеті зворотного зв’язку.