Національна школа суддів України

Тематичні тренінги цивільної та кримінальної спеціалізацій – у межах підготовки суддів місцевих загальних судів

12–16 листопада 2018 року в місті Харкові місцеве регіональне відділення Національної школи суддів України проводить підготовку суддів місцевих загальних судів.

Вітальними словами захід розпочала директор регіонального відділення Валентина Коржик, яка  у своєму виступі зазначила, що тематику підготовки сформовано з урахуванням потреб суддів на підставі затверджених стандартизованих програм.  Також директор звернула увагу на те, що у межах підготовки передбачено проведення двох тренінгів  цивільної спеціалізації на теми: “Врегулювання спорів за участі судді” та “Особливості розгляду справ щодо спадкування”. Для проведення тренінгів запрошено голову Люботинського міського суду Харківської області, кандидата юридичних наук Ірину Дем’яненко,  суддю Орджонікідзевського районного суду м. Харкова Олену Саркісян, доцента кафедри цивільного права та процесу Харківського Національного університету внутрішніх справ, кандидата юридичних наук Олександра Кухарєва та  суддю Апеляційного суду Харківської області у відставці Надію Міненкову.

Окрім того, програмою підготовки заплановано проведення апробації тренінгу для суддів кримінальної спеціалізації: “Діяльність слідчого судді як гаранта захисту прав людини на досудовому розслідуванні”, організованої відділом підготовки викладачів (тренерів) Національної школи суддів України.

У ході підготовки суддя Харківського апеляційного адміністративного суду Михайло Гуцал ознайомить колег  з особливостями електронного декларування та врегулювання конфлікту інтересів у суддівській діяльності.

Про кібербезпеку та права людини в мережі Інтернет розповість старший викладач кафедри кримінального права і кримінології Харківського національного університету внутрішніх справ, кандидат юридичних наук Ксенія Юртаєва, яка також обговорить із суддями проблемні питання розгляду кримінальних справ щодо злочинів у сфері використання комп’ютерів, систем та комп’ютерних мереж і мереж електрозв’язку.

Під час занять,  які проведе суддя у відставці, викладач-науковий консультант Національної школи суддів  України Лілія Гуцал, слухачі підвищать обізнаність щодо особливостей розгляду спорів, які випливають із кредитних правовідносин, та особливостей судового розгляду трудових спорів.

Суддя, кандидат юридичних наук Олена Фонова та координатор програми Ради Європи HELP в Україні від адвокатури Олена Сібільова  проведе заняття на тему: “Застосування Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та практики Європейського суду з прав людини при здійсненні правосуддя”.

Суддя Харківського апеляційного суду Алла Котелевець розкриє проблемні питання застосування цивільного законодавства при розгляді земельних спорів та зверне увагу на правові висновки Верховного Суду.

Голова Київського районного суду м. Харкова, кандидат юридичних наук Світлана Шаренко обговорить із колегами актуальні питання розгляду кримінальних справ судом присяжних.

Завершить підготовку Ірина Дем’яненко, яка поспілкується з  аудиторією про гарантії незалежності та самостійної суддівської діяльності. Судді подискутують на тему ролі голови суду, органів суддівського врядування та самоврядування в забезпеченні процесуальної діяльності судді. 

Повний текст програми підготовки розміщено на веб-сайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка суддів”.

Після закінчення підготовки учасники заходу поділяться враженнями та висловлять свої побажання і пропозиції в анкеті зворотного зв’язку.