Національна школа суддів України

Тематичні тренінги в підготовці суддів, обраних на посаду судді безстроково

22  жовтня 2015 року в місті Харкові місцевим регіональним відділенням Національної школи суддів України в рамках  підготовки суддів місцевих загальних судів, обраних на посаду судді безстроково, проведено два тематичних тренінги на теми:  “Застосування Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та практика Європейського  суду з прав людини при здійсненні правосуддя (цивільна частина)” та “Докази і доказування у кримінальному проваджені в суді першої інстанції”.

Тренінг щодо застосування Конвенції про захист прав і основоположних свобод людини  провели  суддя Апеляційного суду Харківської області Віктор Яцина та суддя Харківського окружного адміністративного суду Людмила Волкова. Під час тренінгу судді опанували навички пошуку інформації щодо рішень та ухвал Європейського суду з прав людини на ресурсах: HUDOC, HELP, сайті Міністерства юстиції України, сайті Національної школи судді України тощо. Цікавим та корисним був перегляд з наступним обговоренням відеофільму про Європейський суд із прав людини.

Тренінг щодо доказів  і доказування у кримінальному проваджені провели  суддя Дзержинського районного суду міста Харкова Тетяна Штих   та    суддя Печенізького районного суду Харківської області В’ячеслав Смирнов. Під час цього тренінгу судді розглянули фундаментальні принципи доказування у змагальній системі, питання  належності, допустимості, оцінки доказів та переглянули відеофільм на тему тренінгу з наступним обговоренням.

Повний текст програм тренінгів для  суддів місцевих загальних судів, обраних на посаду судді безстроково, розміщено на веб-сайті Національної школи суддів України в розділі Підготовка.

На виконання вимог Закону України “Про судоустрій і статус суддів”
(у редакції Закону України  від 12.02.2015 № 192–VIII) тренінги було проведено  з наступною процедурою оцінювання слухачів. Опрацювавши відповіді учасників тренінгу на індивідуальні завдання, з урахуванням проявленої активності під час обговорень та презентацій,тощо, викладачі заповнили анкети оцінювання судді за результатами тренінгу під час підготовки в Національній школі суддів.