Національна школа суддів України

Тематичні тренінги з кримінального та цивільного судочинства для суддів місцевих загальних судів, обраних на посаду судді безстроково

12 квітня  2016 року в місті Харкові місцевим регіональним відділенням Національної школи суддів України в рамках підготовки  суддів місцевих загальних судів, обраних на посаду судді безстроково, проведено тренінги на теми: “Захист права власності в світлі статті 1 Першого протоколу до Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод та практики Європейського суду з прав людини” та “Докази і доказування у кримінальному проваджені в суді першої інстанції”.  

Тренінг на тему: “Захист права власності в світлі статті 1 Першого протоколу до Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод та практики Європейського суду з прав людини ” було організовано спільно з Координатором проектів ОБСЄ в Україні, Верховним Судом України та Вищим адміністративним судом України за фінансової підтримки Уряду Канади в рамках проекту “Гарантування дотримання прав людини при здійсненні правосуддя”. У Харківському регіональному відділенні було апробовано цей тренінг. Його презентували проректор з підготовки кадрів для судових органів  Національної школи суддів України Анатолій Костенко, менеджер програми Координатора проектів ОБСЄ в Україні Наталія Ступницька,  начальник відділу науково-методичного забезпечення підготовки суддівського корпусу Національної школи суддів Тетяна Фулей.  Під час  тренінгу судді опанували зміст та мету статті 1 Першого протоколу до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод; структуру статті та норми, які в ній містяться; поняття “майно”, “мирне володіння”, “позбавлення майна”, “суспільний інтерес”, “законність”, “дискреційні повноваження”, “юридична визначеність”, “справедливий баланс” тощо.

Тренінг на тему: “Докази і доказування у кримінальному проваджені в суді першої інстанції” провели суддя Апеляційного суду Харківської області Олександр Курило, суддя Дзержинського районного суду міста Харкова Тетяна Штих   та суддя Печенізького районного суду Харківської області В’ячеслав Смирнов. Учасники цього тренінгу ознайомились із фундаментальними принципами доказування у змагальній системі, опанували питання  належності, допустимості  та оцінки доказів. Тренінг супроводжувався демонстрацією відеофільму за темою занять із наступним обговоренням та відповідями на питання.

З повним текстом програм тренінгів можна ознайомитись на веб-сайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка”.