Національна школа суддів України

Тиждень насиченої підготовки суддів місцевих загальних судів

15-19 лютого 2021 року в місті Дніпрі місцеве регіональне відділення Національної школи суддів України в режимі онлайн проводить підготовку суддів місцевих загальних судів Дніпропетровської, Донецької, Запорізької та Кіровоградської областей.

Вітальною промовою тижневу підготовку суддів розпочав директор регіонального відділення, заслужений юрист України Олександр Мартиненко. Він ознайомив слухачів з програмою підготовки та регламентом роботи.

Тижневу підготовку розпочато з лекції “Застосування Європейської Конвенції з прав людини та практики Європейського суду з прав людини при здійсненні правосуддя. Рішення ЄСПЛ проти України” та відеоматеріалу щодо огляду практики Європейського суду з прав людини за 2018, 2019, 2020 роки та є актуальними при здійсненні правосуддя в Україні, які представлені Іриною Кушнір, менеджером проєкту РЄ “Підтримка впровадженню судової реформи в Україні”.

Для проведення тижневої підготовки запрошені досвідчені висококваліфіковані судді-викладачі Верховного Суду, спілкування з якими сприятиме підтриманню кваліфікації суддів місцевих загальних судів і накопиченню ними професійного досвіду, з лекціями: Наталія Марчук на тему “Підготовче провадження та його роль у забезпеченні ефективного і якісного розгляду кримінальної справи”, кандидат юридичних наук, доцент Наталія Сакара на тему “Провадження у цивільній справі в суді першої інстанції”, Світлана Яковлєва на тему “Призначення покарання у кримінальних справах ”,  Тетяна Шевченко на тему “Процесуальні порушення під час досудового розслідування та їх вплив на оцінку доказів та судове рішення в кримінальному проваджені”. 

В межах підготовки проводиться тренінг на тему: “Актуальні питання надання слідчим суддею дозволу на проведення обшуку, огляду та тимчасового доступу до речей і документів” (модератор Максим Ходаківський, суддя Жовтневого районного суду міста Дніпропетровська, тренери: суддя Маловисківського районного суду Кіровоградської області Дмитро Кратко та суддя Красноградського районного суду Харківської області Дмитро Константинов).

Дієві повноваження органів суддівського самоврядування задля захисту професійних прав та інтересів суддів, аналіз найчастіше застосованих підстав для дисциплінарної відповідальності судді при здійсненні правосуддя у кримінальній та цивільній юрисдикціях розкриє у лекції Дмитро Мовчан, суддя Ленінського районного суду міста Дніпропетровська, кандидат юридичних наук, член Ради суддів України.

Тему, щодо особливостей врегулювання реального чи потенційного конфлікту інтересів у діяльності суддів, висвітлить Тетяна Чумаченко, екс-голова Комітету етики, врегулювання конфлікту інтересів та професійного розвитку суддів Ради суддів України, суддя Вищого адміністративного суду України у відставці, кандидат юридичних наук, заслужений юрист України.

Суддя Вищого спеціалізованого суду з розгляду цивільних і кримінальних справ у відставці, заслужений юрист України, кандидат юридичних наук Олена Умнова обговорить зі слухачами питання пов’язані з актуальною судовою практикою щодо захисту права власності у цивільному судочинстві.

Зацікавленість слухачів та жваве обговорення завжди викликають лекції Катерини Каракуші, судді Апеляційного суду Запорізької області у відставці щодо спорів, які випливають з кредитних правовідносин; Анастасії Михальченко, судді Краматорського міськрайонного суду Донецької області, щодо проблемних питання застосування законодавства у сфері запобігання та протидії домашньому насильству та особливості розгляду заяв про видачу обмежувального припису; Ганни Бондаренко, судді Синельниковського районного суду Дніпропетровської області стосовно особливостей розгляду цивільних справ про визнання правочинів недійсними; Віри Гайдук, головного спеціаліста Дніпровського регіонального відділення Національної школи суддів України, судді Апеляційного суду Дніпропетровської області у відставці щодо особливості розгляду цивільних спорів, що виникають із сімейних правовідносин (виконання батьківських прав та обов’язків, участь батьків у вихованні дітей, надання дозволу на виїзд дитини за кордон, визначення місця проживання дитини, усиновлення та інше); Лілія Карабак, судді Шевченківського районного суду міста Запоріжжя щодо застосування трудового законодавства при розгляді цивільних справ.

Корисною для професійного зростання суддів буде розгляд теми щодо особливостей вирішення окремих категорій житлових спорів, огляд найбільш поширених випадків судових проваджень, в яких суб’єкти ОСББ беруть участь як позивачі, відповідачі та треті особи, яку презентує Михайло Поліщук, суддя Апеляційного  суду Київської області у відставці.

Завершить недільну підготовку перегляд відео лекції на тему “Сучасний стан та тенденції протидії торгівлі людьми в Україні” Оксани Горбунової, старшого експерта Програми протидії торгівлі людьми Представництва МОМ в Україні та  Любомира Никифоряка, судді Донецького апеляційного суду, викладача Національної школи суддів України.

В ході проведення навчання судді матимуть можливість поділитися враженнями, обговорити проблемні питання і висловити свої побажання та пропозиції.

Підготовка буде проводитися за допомогою сучасних інтерактивних методів навчання.

Після завершення підготовки кожен суддя, який брав участь у заході отримає Сертифікат Національної школи суддів України , а також буде проведено анкетне опитування учасників якості та корисності навчання.

Повні тексти програм підготовки суддів, у тому числі на тренінгах розміщені на веб-сайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка суддів”.