Національна школа суддів України

Тижневе онлайн-підвищення професійного рівня

15-19 березня 2021 року Національна школа суддів України в регіональному відділенні в місті Дніпро розпочала тижневу онлайн–підготовку секретарів судового засідання місцевих та апеляційних господарських судів.

Онлайн-заняття відкрили директор регіонального відділення Олександр Мартиненко та заступниця директора Алла Баштанник, які розповіли слухачам та слухачкам про регламент роботи й тематику занять, яка формувалась з урахуванням потреб секретарів судового засідання. Було представлено викладацький склад, який залучено до проведення онлайн-підвищення кваліфікації.

Суддя Оксана Ярешко в ході заняття ознайомить слухачів і слухачок із правовими позиціями Європейського суду з прав людини, викладеними в рішеннях Суду, набули статусу остаточних.

Професор кафедри адміністративного права, процесу та адміністративної діяльності Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ Ганна Блінова розповість про відповідальність за порушення антикорупційного законодавства, зупиниться на практичних аспектах заповнення декларацій.

Суддя Олександр Крижний висвітлить питання розмежування між  цивільною, господарською та адміністративною юрисдикціями та направленням справ за підсудністю; зупиниться на  питаннях надсилання судових повісток–повідомлень та інших процесуальних документів, розгляне особливості доказування в господарському процесі, акцентує увагу на підготовчій частині судового засідання та на вимогах Інструкції з діловодства в місцевих та апеляційних судах України.

Для професійного вдосконалення роботи секретарів судових засідань корисною буде інтерактивна лекція щодо використання технічних засобів у роботі суду, порядку надсилання електронних документів, здійснення фіксування судового засідання за допомогою систем звукозапису та особливості фіксації судового провадження в режимі відеоконференції, яку проведе керівник регіональної служби підтримки в Дніпропетровській області Державного підприємства “Інформаційні судові системи” Сергій Овчаров.

У ході презентації судді Олени Панченко слухачі та слухачки отримають практичні рекомендації щодо порядку дій працівників апарату суду у надзвичайних ситуаціях і забезпечення безперервної роботи суду, а також дізнаються про особливості роботи в умовах карантинного режиму.

Начальник департаменту організації безпеки життєдіяльності в ГО “Українська служба порятунку” Іван Павлишин розгляне зі слухачами та слухачками правила надання домедичної допомоги працівниками апарату суду, правила поводження в задимлених приміщеннях і роботи з постраждалими, які втратили свідомість, а також надасть практичні поради щодо надання домедичної допомоги під час зупинки кровотечі, фіксації переломів тощо.  

Доцент кафедри загальної психології та патопсихології Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара Аліна Бунас розповість про  профілактику професійного та емоційного вигорання працівників апарату суду, особливості спілкування працівників апарату суду з особами, які мають інвалідність; етику спілкування в соціальних мережах та методику оптимізації робочого часу.

Головний спеціаліст відділу організації забезпечення діяльності судів і судової статистики територіального управління Державної судової адміністрації України в Дніпропетровській області Олександра Ганькова зверне увагу на виконання Правил поведінки працівника суду.

Доцент кафедри української та іноземних мов Дніпропетровського регіонального інституту державного управління Національної академії державного управління при Президентові України Неонілла Баракатова проведе інтерактивну лекцію та практичне заняття щодо змін і доповнень до українського правопису. 

На завершення програми відбудеться анкетне опитування слухачів.

Усі  учасники та учасниці, які успішно пройдуть підготовку на однотижневих заняттях з підвищення своєї кваліфікації  отримають Сертифікат Національної школи суддів України.

Повний текст програми підготовки секретарів судових засідань місцевих та апеляційних господарських судів розміщений на вебсайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка працівників апаратів судів”.