Національна школа суддів України

Тренінг – основна форма підготовки судді

14–18 березня  2016 року в місті Чернівцях місцеве регіональне відділення  Національної  школи суддів України проводить  підготовку суддів місцевих загальних судів, обраних на посаду судді безстроково.

Для проходження підготовки прибуло 35  суддів.

Директор Чернівецького регіонального відділення Анатолій Огородник ознайомив суддів із метою та регламентом роботи підготовки.

Відповідно до стандартизованої  програми в межах цієї підготовки буде проведено тренінги на теми: Суддівська етика. Доброчесність” та  “Докази і доказування в кримінальному провадженні ”. Основне завдання цих тренінгів виявлення індивідуальних потреб суддів щодо вдосконалення, стимулювання їх до підтримання кваліфікації на належному рівні та професійного зростання.

Під час тренінгу Суддівська етика. Доброчесність”  судді місцевих загальних судів Тернопільської, Хмельницької та Чернівецької областей розглянуть принципи суддівської етики відповідно до міжнародних стандартів та національного законодавства, обговорять поведінку судді під час здійснення правосуддя, принципи та стандарти етичної поведінки в позасудовій діяльності.

Значну увагу буде приділено роботі суддів у малих групах, обговоренню ситуативних завдань та експрес-опитуванню.

Тренінг “Докази і доказування в кримінальному провадженні” буде розпочато  з міні-лекції щодо Застосування Конвенції про захисту прав людини і основоположних свобод та практики Європейського cуду з прав людини місцевими загальними судами України. Після цього учасники тренінгу    обговорять   поняття доказів  щодо практики  Європейського суду  в малих групах, а представники кожної з цих груп висвітлять у доповідях свої узагальнені бачення та підходи.

Для проведення підготовки тренерами запрошено суддів Апеляційного суду Чернівецької області  Онуфрія Колотило, Степаниду Підгорну, Василя Петлюка  та   Галину Станковську,  Володимира Міцнея Наталію Височанську, Валентину  Чупікову, Наталію Половінкіну та  суддя Першотравневого районного суду м. Чернівців Аліну Федіну.

Після завершення тренінгів суддями-тренерами буде заповнено анкети щодо оцінювання суддів, з якими буде ознайомлено кожного суддю.

Повний текст програми підготовки суддів місцевих загальних судів, обраних на посаду судді безстроково,  розміщено на веб-сайті Національної школи суддів України  в розділі “Підготовка”.