Національна школа суддів України

Тренінг – основна форма підготовки судді

11–15 квітня  2016 року в місті Чернівцях місцеве регіональне відділення  Національної  школи суддів України проводить  підготовку суддів місцевих загальних судів, призначених на посаду судді вперше (4–5 рік роботи).

Для проходження підготовки прибув 31  суддя.

Відкриваючи підготовку, директор Чернівецького регіонального відділення Анатолій Огородник ознайомив слухачів з метою та регламентом роботи заходу.

Відповідно до стандартизованої  програми в межах  підготовки буде проведено тренінги на теми:  Написання судових рішень” та Суддівська етика. Доброчесність судді”.

Підготовку було розпочато з тренінгу на тему: Написання судових рішень” .

Судді  висловили свої очікування від тренінгу   удосконалити власні вміння пошуку необхідних джерел інформації, використання в судових рішеннях норм і принципів Конституції України, Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та рішень Європейського суду з прав людини, які є джерелом  права для України.

Під час тренінгу судді обговорили актуальні питання щодо чіткого і правильного визначення предмета та фактичних обставин справи, правовідносин і законодавства, що їх регулює. Цікавим та корисним для  слухачів було практичне відпрацювання навичок написання рішень у цивільному та кримінальному судочинстві.

Найбільший інтерес  у слухачів викликало питання щодо аналізу текстів судових рішень під кутом зору критеріїв якості, правосудності, вмотивованості, чіткості, дотримання вимог граматики і правопису.

Під час тренінгу Суддівська етика. Доброчесність судді”  судді розглянуть принципи суддівської етики відповідно до міжнародних стандартів та національного законодавства, обговорять поведінку судді під час здійснення правосуддя, принципи та стандарти етичної поведінки в позасудовій діяльності.

Значну увагу буде приділено роботі суддів в малих групах, обговоренню ситуативних завдань та експрес-опитуванню.

Для проведення підготовки  запрошено досвідчені судді Апеляційного суду Чернівецької області:  Онуфрія Колотила, Степаниду Підгорну,  Василя Петлюка, Віталія Марчака, Володимира Міцнея, Наталію Височанську, Валентину Чупікову та Наталію Половінкіну.

Повний текст програми підготовки суддів місцевих загальних судів, призначених на посаду судді вперше (4–5 рік роботи) опубліковано на сайті Національної школи суддів України  в розділі “Підготовка”.