Національна школа суддів України

Тренінг – основна форма підготовки суддів

6–10 червня  2016 року в місті Чернівцях місцеве регіональне відділення  Національної  школи суддів України проводить  підготовку суддів місцевих загальних судів, обраних на посаду судді безстроково.

Для проходження підготовки прибули 16 суддів місцевих загальних судів. 

Заступник директора  Чернівецького регіонального відділення  Тетяна Аілінчій  ознайомила суддів із метою та регламентом роботи підготовки.

Для проведення підготовки запрошено суддів Апеляційного суду Чернівецької області  Онуфрія Колотила,  Степаниду Підгорну, Василя Петлюка, Галину Станковську,  Володимира Міцнея, Наталію Височанську, Валентину  Чупікову, Наталію Половінкіну та  суддю Першотравневого районного суду   м. Чернівців Аліну Федіну.

Відповідно до стандартизованої  програми в межах цієї підготовки буде проведено тренінги на теми: “Суддівська етика. Доброчесність судді” та “Докази і доказування в кримінальному провадженні”.

Основне завдання цих тренінгів – виявлення індивідуальних потреб суддів щодо вдосконалення, стимулювання їх до підтримання кваліфікації на належному рівні.

Під час тренінгу на тему: “Суддівська етика. Доброчесність судді” судді розглянуть принципи суддівської етики відповідно до міжнародних стандартів та національного законодавства, обговорять поведінку судді під час здійснення правосуддя, принципи та стандарти етичної поведінки в позасудовій діяльності. Значну увагу буде приділено роботі суддів у малих групах, обговоренню ситуативних завдань та експрес-опитуванню.

Тренінг на тему: “Докази і доказування в кримінальному провадженні” буде розпочато  з міні-лекції щодо застосування Конвенції про захисту прав людини та основоположних свобод і практики Європейського cуду з прав людини місцевими загальними судами України. Після цього учасники тренінгу в малих групах обговорять поняття доказів щодо практики  Європейського суду, а представники кожної з цих груп висвітлять узагальнені бачення та підходи.

Після завершення тренінгів судді-тренери заповнять анкети щодо оцінювання суддів.

Повний текст програми підготовки суддів місцевих загальних судів, обраних на посаду судді безстроково,  розміщено на веб – сайті Національної школи суддів України  в розділі “Підготовка”.