Національна школа суддів України

Триває підготовка суддів Вищого антикорупційного суду

24 лютого 2021 року Національна школа суддів України продовжує онлайн-підготовку суддів Вищого антикорупційного суду.

Підготовку суддів розпочав модератор – проректор Національної школи суддів України Анатолій Костенко.

Основна увага слухачів і слухачок упродовж занять сконцентрована на питаннях кримінального права. Розпочалася підготовка презентаціями та спілкуванням на відповідну важливу і актуальну тематику з доповідачами, висококваліфікованими вченими, фахівцями у цій галузі та суддями Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду. Програма з питань кримінального права сформована за отриманими Національною школою суддів України від суддів Вищого антикорупційного суду проблемними питаннями, які найбільш актуальні при розгляді справ про корупційні злочини.

Викладачами у цій частині програми були:

Наталія Гуторова, професор кафедри кримінального права та кримінально-правових дисциплін Полтавського юридичного інституту Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого, доктор юридичних наук, професор, академік Національної академії правових наук України з темою: “Окремі питання кваліфікації незакінченого корупційного злочину”,

В’ячеслав Навроцький професор кафедри кримінального права і кримінології Львівського державного університету внутрішніх справ, доктор юридичних наук, професор, член-кореспондент Національної академії правових наук України з темою: “Окремі питання кваліфікації зловживання владою або службовим становищем та зловживання впливом”,

Микола Хавронюк, професор кафедри кримінального та кримінально-процесуального права факультету  правових наук Національного університету "Києво-Могилянська академія", директор з наукового розвитку і член правління Центру політико-правових реформ, доктор юридичних наук, професор з темами: “Окремі питання співучасті у корупційних злочинах. Особливості корисливого мотиву у корупційних злочинах. Окремі питання застосування статті 75 КК України”.

Експерти, висвітливши цікавий і корисний матеріал, відповідаючи на запитання суддів ВАКС, залучили слухачів до активного обговорення. Продовжили розкриття тематики судді Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду Надія Стефанів, Олександра Яновська та Наталія Антонюк. Вони ознайомили слухачів з практичними матеріалами стосовно застосування кримінального права. Виступи суддів були зосереджені на розкритті проблемних питань стосовно підготовчого судового засідання, оцінки ходу і результатів судового розслідування. Під час обговорення теорії “плодів отруйного дерева”, ознайомившись з практикою касаційного кримінального суду і ЄСПЛ, судді поповнили свої знання з цього питання.

На завершення третього дня підготовки судді Вищого антикорупційного суду  мали змогу зустрітися з доктором права, членом ради Міжнародної мережі викривачів, експертом Проекту USAID “Підтримка організацій-лідерів у протидії корупції “Взаємодія” Томом Дівайном та доктором права, заступником директора Проєкту підзвітності уряду Самантою Файнштайн. Американські експерти поділилися із суддями міжнародним досвідом щодо функціонування нового для України інституту викривачів на тему: “Виплата винагороди викривачу: критерії, умови згідно міжнародного досвіду та механізм запроваджений в Україні”.

Насамкінець онлайн-підготовки третього дня учасники обмінялися думками, а модератор підвів підсумки роботи.

Проведене навчання показало жваву зацікавленість суддів з обговорюваних питань, які пов’язані з їх повсякденною діяльністю. Програма навчання суддів ВАКС буде продовжена 25 лютого 2021 року.