Національна школа суддів України

Цифрові докази в судових справах: голландська практика з точки зору судової експертизи

18 червня 2024 року Національна школа суддів України спільно з Центром підготовки суддів та прокурорів Нідерландів за підтримки Європейської мережі суддівської освіти провела вебінар “Цифрові докази в судових справах: голландська практика з точки зору судової експертизи” для суддів місцевих загальних судів та апеляційних судів (кримінальна спеціалізація).

Роботу вебінару вітальними виступами розпочали ректор Національної школи суддів України Микола Оніщук та член правління Центру підготовки суддів та прокурорів Нідерландів Ремко ван Турен.

Модерував навчальний процес суддя Жовтневого районного суду м. Дніпропетровська, викладач НШСУ Максим Ходаківський.

Під час заняття старший радник у відділі цифрових і біометричних слідів Інституту судових експертиз Нідерландів, член правління Нідерландського реєстру судових експертів і голова ради директорів DFRWS, професор, доктор Ганс Генселер поділився голландським досвідом і кращими практиками щодо збору та аналізу цифрових доказів для судових справ, а також детально розповів про різні типи цифрової інформації та як інтерпретувати докази в судових справах. Крім того, професор поінформував про різні цифрові платформи, які використовуються у процесі збору доказів, та презентував одну з них – Платформу “Hasken”.

У заключній частині вебінару українські судді мали можливість задати питання європейському фахівцю у сфері цифрових доказів та отримати професійні відповіді.

За результатами пройденого навчання судді заповнили анкети зворотного зв’язку, у яких поділилися враженнями, зауваженнями і побажаннями щодо корисності та практичності прослуханого матеріалу.