Національна школа суддів України

Цінності правосуддя спільні для всіх: думки українців про правосуддя Ірландії

“Навіть сторона, яка програла справу, повинна вийти із суду з відчуттям, що її почули”.

Саме з цієї тези  Девіда, ірландського баристера (юрист, який виступає у суді), розпочалося знайомство української делегації із системою правосуддя Ірландії.

У складі судових правників з України: Ігор Стадник, суддя Вінницького апеляційного суду, заступник голови суду, Тетяна Шевиріна, суддя Очаківського міськрайонного суду Одеської області, тренер Національної школи суддів України, Юлія Салдан, претендентка на посаду судді, яка працює у Хмельницькому апеляційному суді. 

У перший день представники України відвідали судові процеси у кримінальній і цивільній справах. Обидві справи розглядав суд присяжних.

За словами українських делегатів, процес виглядає традиційно для країн загального права: і судді, і баристери одягнуті в мантії. Судді носять перуки, виступи юристів перед присяжними красномовні та емоційні, а суддя не втручається у процес і лише організовує змагання сторін. Коли судді та баристери обговорюють питання допустимості доказів і певні процесуальні моменти, вони просять присяжних залишити залу засідань, адже вони повинні оцінювати лише допустимі докази. Це робить процес більш тривалим. 

За словами судді Тетяни Шевиріної, яка побувала на розгляді кримінальної справи, для цього виду судочинства важливим є принцип доведеності “поза  розумним сумнівом” (beyond the reasonable doubt). “Дієвість презумпції невинуватості вимагає трактування всіх сумнівів на користь обвинуваченого доти, доки його вина не буде доведена поза розумним сумнівом. І цей обов'язок покладений на сторону обвинувачення”, – розповіла суддя.

Процесуальний баланс у кримінальних справах 70 на 30, тоді як у цивільних – 50 на 50 +/– 5. На відміну від цивільних проваджень, сторона захисту не зобов'язана викладати свою версію подій, адже під час перехресного допиту може собі зашкодити. Тягар прийняття рішення в серйозних справах покладений на присяжних: вони оголошують “винний” чи “невинний”. Якщо вердикт “винний”, то покарання призначає суд. 

У питаннях відкритості судових процесів Україна пішла набагато вперед: у судах Ірландії не дозволено фотографувати та знімати відео. Лише деякі види справ доступні для висвітлення в засобах масової інформації. 

У Дубліні працівники української системи правосуддя відвідали будівлю королівської резиденції, яка сьогодні є навчальним центром для юристів, будівлю Верховного Суду та Вищого Суду Ірландії. 

Загалом в Ірландії близько 160 суддів, спільнота яких є досить закритою й консервативною. Баристери відзначають високий рівень довіри до судової влади. В Ірландії немає конституційного суду, а найвища судова інстанція складається всього із 10 вершителів правосуддя. У Верховному Суді справи розглядає найчастіше колегія із 3 суддів, рідше – із 5 чи 7. 

Протягом стажування українці детально вивчать судову систему та процедуру здійснення правосуддя в Ірландії, відвідуючи засідання та спілкуючись із представниками юридичної професії в містах Дубліні та Корку. Будуть також спілкування з найкращими фахівцями ірландської правничої системи.