Національна школа суддів України

Особливості розгляду спорів про визнання правочинів недійсними

10 жовтня 2019 року в місті Києві Національна школа суддів України в межах програми підготовки для підтримання кваліфікації провела тренінг для суддів судових палат у цивільних справах апеляційних судів на тему: “Особливості розгляду спорів про визнання правочинів недійсними”

Тренінг модерувала заступник начальника відділу підготовки викладачів (тренерів) НШСУ, суддя Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і  кримінальних справ у відставці, кандидат юридичних наук, Заслужений юрист України Галина Юровська, яка у вступному слові зазначила, що метою навчального заходу є надання суддям практичних порад для набуття знань, умінь і практичних навичок розгляду та вирішення справ, пов’язаних з недійсністю правочинів.

Викладачі (тренери) – судді Лілія Гуцал, Михайло Поліщук, Василь Даценко, Андрій Грушицький – акцентували увагу учасників тренінгу на процесуальних аспектах розгляду справ про визнання правочинів недійсними. Жваво пройшло обговорення актуальних питань щодо визнання недійсними правочинів, пов’язаних з обігом нерухомості, зокрема невідповідності волі та волевиявлення сторони правочину як підстави його недійсності. Також було порушено важливе питання стосовно наслідків вчинення правочину за межами дієздатності. Під час виконання суддями експрес-опитування з використанням клікерів розгорнулись цікаві міні-дискусії.  

Повний текст програми тренінгу розміщений на веб-сайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка суддів”.