Національна школа суддів України

Застосування виборчого законодавства на місцевих виборах

8 та 9 жовтня 2015 року в місті Харкові місцевим регіональним відділенням Національної школи суддів України спільно з Вищим адміністративним судом України за підтримки Координатора проектів ОБСЄ в Україні було проведено періодичне навчання суддів апеляційних та окружних адміністративних судів, суддів місцевих загальних судів з метою підвищення рівня кваліфікації на семінарі на тему: “Застосування виборчого законодавства на місцевих виборах”.

У семінарі взяли участь 96 суддів Харківської, Луганської, Донецької, Сумської та Полтавської областей.

Вітальними словами підготовку відкрили заступник Голови Вищого адміністративного суду України Михайло Смокович, другий секретар, референт з питань політики посольства Федеративної Республіки Німеччина в Україні Мертенс Мітя, національний спеціаліст проектів у сфері верховенства права і прав людини Координатора проектів ОБСЄ в Україні Наталія Беца  та директор Харківського регіонального відділення Валентина Коржик.

Під час семінару експерт з питань виборчого права Координатор проектів ОБСЄ в Україні Сергій Кальченко, якого було запрошено викладачем для проведення семінару, розглянув із суддями виборчу систему на місцевих виборах, ознайомив із системою виборчих комісій та зі складанням і уточненням списків виборців.

Учасники семінару обговорили питання щодо висування та реєстрації кандидатів на місцевих виборах, причини відмови в реєстрації та скасування рішення про реєстрацію кандидата (кандидатів).

Значну увагу було приділено особливостям розгляду виборчих справ.

Наприкінці семінару було проведено опитування учасників із застосуванням множинного вибору відповідей за допомогою методу експрес-опитування (клікерів).

Після закінчення семінару кожному судді, який взяв у ньому участь, було вручено Сертифікат Національної школи суддів України.