Національна школа суддів України

У фокусі - актуальні питання правосуддя

10 вересня 2015 року ректор Національної школи суддів України Микола Оніщук зустрівся з головами апеляційних та окружних адміністративних судів. Ректор виступив перед керівниками адміністративної юстиції в рамках семінару, присвяченого питанням  належного організаційного забезпечення підготовки та розгляду адміністративних справ щодо  виборчого процесу депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів у 2015 році.


Ректор Національної школи суддів України обговорив з представниками адміністративної юстиції напрацювання Конституційної комісії щодо змін конституційного регулювання  відносин у сфері правосуддя. Також Микола Оніщук звернув увагу на здобутки та проблеми у ході реалізації Стратегії реформування судоустрою, судочинства та суміжних правових інститутів. Ректор підкреслив, що вже здійснені законодавчі та заплановані конституційні перетворення спрямовані  на забезпечення функціонування судової влади, що відповідає суспільним очікуванням щодо незалежного та справедливого суду, європейським цінностям та стандартам захисту прав людини.

Окремо ректор зупинився на актуальних завданнях щодо розвитку адміністративної юстиції, зокрема необхідності підготовки нового Кодексу адміністративного судочинства. Його ідеологія повинна відображати первинне призначення адміністративного судочинства – захист особи від порушення права в публічно-правових відносинах. Ректор критично оцінив існуючу практику використання адміністративних судів для захисту інтересів публічних установ та організацій.

Чимало уваги під час зустрічі було також присвячено питанням кваліфікаційного оцінювання суддів, зокрема, первинного. Ректор детально зупинився на методичних і організаційних аспектах проведення такого оцінювання.