Національна школа суддів України

У фокусі уваги - підготовка фахових тренерів з питань судової медіації

23 квітня 2020 року Національною школою суддів України у співпраці з Програмою ООН із відновлення та розбудови миру (Програма ООН) проведено робочу зустріч в режимі відео конференції з експертами Програми ООН щодо розробки тренінгу для суддів-тренерів з питань медіації, учасниками якої від НШСУ були - Наталія Шукліна, проректор, Тетяна Пустовойтова, начальник відділу міжнародного співробітництва, та Юлія Герус, викладач відділу підготовки викладачів (тренерів). Від Програми ООН - європейські експерти Софія Чачава та Софія Ткеналадзе, Іван Гончарук, спеціаліст з питань верховенства права та доступу до правосуддя.

Учасники зустрічі детально обговорили підготовлені грузинськими колегами матеріали: концепцію та програму тренінгу для суддів-тренерів “Методика підготовки та проведення тренінгів з медіації”, які були схвалені всіма присутніми на зустрічі. У програмі тренінгу основна увагу буде сконцентрована на практичному аспекті підготовки тренерів, надаючи можливість кожному учаснику не тільки бути слухачем курсу, а й показати себе у викладанні своїм же колегам елементів курсу. Принцип "найкраще отримання і засвоєння знань через викладання" буде у цьому тренінгу застосований у повному обсязі.

Для того, щоб тренери-учасники навчання не витрачали час на засвоєння теоретичного матеріалу, а всю увагу сконцентрували на отриманні та розвитку навичок медіатора і викладача, було вирішено до проведення тренінгу для тренерів у вересні поточного року всім його учасникам, як умова бути запрошеними до участі у заході, пройти навчання за програмою базового курсу з медіації в дистанційному форматі. Національною школою суддів України будуть отримані готові матеріали очного курсу, який вже викладався нашими грузинськими колегами для українських суддів у минулому році, та у співпраці з експертами Програми ООН ці матеріали будуть адаптовані для дистанційного викладання.

В середині травня планується провести наступну зустріч для обговорення вже готових матеріалів навчального курсу для суддів-тренерів, які наразі готуються експертами Програми ООН.