Національна школа суддів України

У фокусі уваги - підготовка тренінгу для тренерів з питань медіації

9 квітня 2020 року Національною школою суддів України у співпраці з Програмою ООН із відновлення та розбудови миру (Програма ООН) проведено робочу зустріч в режимі відео конференції з експертами Програми ООН щодо розробки тренінгу для суддів-тренерів з питань медіації, учасниками якої від НШСУ були - Наталія Шукліна, проректор, Ольга Шаповалова, начальник відділу підготовки викладачів (тренерів), та Юлія Герус, викладач цього ж відділу, та Тетяна Пустовойтова, начальник відділу міжнародного співробітництва. Від Програми ООН - європейські експерти Софія Чачава та Софія Ткеналадзе, Іван Гончарук, спеціаліст з питань верховенства права та доступу до правосуддя.

Наталія Шукліна поінформувала експертів про Концепцію національних стандартів суддівської освіти, у відповідності до якої розробляються та викладаються всі навчальні курси у НШСУ, і звернула увагу експертів на використання прийнятих принципів при розробці тренінгу з питань медіації. Ольга Шаповалова та Юлія Герус, які також є сертифікованими медіаторами, розповіли про досвід НШСУ з розробки та запровадження у навчальний процес тренінгу для суддів "Врегулювання спорів за участі судді".

Пані Софія Чачава та Софія Ткеналадзе, які вже відомі в Україні і проводили базові навчальні курси з медіації для суддів та отримали від них позитивні відгуки, звернулися до учасників щодо їх бачення майбутнього тренінгу для тренерів.

Домовлено про підходи до формування програми майбутнього курсу, який має надати поглиблені знання та навички суддям-тренерам і не дублювати матеріали вже існуючих курсів у НШСУ. Також вирішено відібрати учасників двох майбутніх тренінгів із числа зацікавлених у предметі суддів-тренерів і тих, які пройшли як методологічну підготовку у НШСУ, так і тренінг з питань врегулювання спорів за участі судді. Учасники зустрічі обміняються письмовою інформацією як про тренінги, запроваджені у НШСУ, так про попередньо проведені тренінги грузинськими колегами. Експертам Програми ООН для ознайомлення також буде направлена Концепція національних стандартів суддівської освіти і проект Закону України "Про медіацію".

За два тижні вирішено провести наступну зустріч з обговорення попередньої програми курсу для суддів-тренерів.