Національна школа суддів України

У фокусі уваги питання доступу до публічної інформації в світлі Конвенції Ради Європи про доступ до офіційних документів

23 вересня 2020 року Національна школа суддів України провела тренінг у форматі вебінару “Доступ до публічної інформації в світлі Конвенції Ради Європи про доступ до офіційних документів”. Вебінар відбувся в рамках підготовки суддів окружних адміністративних судів у режимі реального часу через платформу “Zoom” у співпраці з проєктом “Європейський Союз та Рада Європи працюють разом для підтримки свободи медіа в Україні”.

Учасників тренінгу привітала проректор Наталія Шукліна, яка наголосила на важливості правильної імплементації положень Конвенції Ради Європи про доступ до офіційних документів у національну судову практику та зміцненні механізмів доступу до публічної інформації через суддівську освіту.

З вітальним словом до слухачів звернулася також менеджерка проєкту “Європейський Союз та Рада Європи працюють разом для підтримки свободи медіа в Україні” Галина Смірнова, яка коротко поінформувала про поточну діяльність проєкту та зусилля у сфері посилення механізмів доступу до публічної інформації.

Заступник начальника відділу науково-методичного забезпечення діяльності судів та органів суддівського врядування  Олександр Іщенко ознайомив учасників із правилами проходження тренінгу в форматі вебінару, з методологією проходження тренінгу та складом викладацької групи, а також зупинився на зусиллях школи суддів зі зміцнення змістовної складової суддівської освіти онлайн.

Викладачами вебінару стали Тетяна Олексіюк, адвокатеса, експертка проекту “Європейський Союз та Рада Європи працюють разом для підтримки свободи медіа в Україні”, Сергій Уханенко, суддя Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду, Лариса Трофімова, суддя Черкаського окружного адміністративного суду, Костянтин Кобилянський, суддя Окружного адміністративного суду м. Києва.

Методика проведення тренінгу (вебінару) передбачала виконання практичного завдання у малих віртуальних групах платформи “Zoom”, залученість слухачів до мозкового штурму та проходження міні-лекцій в інтерактивному форматі за темами: “Право на інформацію в системі прав людини. Засоби захисту права на інформацію на національному та міжнародному рівні”, “Підходи до застосування норм міжнародних договорів, ратифікованих Україною, та норм національного законодавства: у  пошуку балансу між правом на інформацію та правом на приватність”, “Застосування Конвенції Ради Європи про доступ до офіційних документів при вирішенні спорів щодо права на інформацію. Існуючі та потенційні колізійні питання у практиці врегулювання інформаційних спорів на національному рівні”.

Довідково: тренінг у форматі вебінару “Доступ до публічної інформації в світлі Конвенції Ради Європи про доступ до офіційних документів” був уперше апробований 17 вересня 2020 року онлайн на базі Львівського РВ Національної школи суддів України. Слухачами апробаційного тренінгу стали 26 суддів адміністративних судів.