Національна школа суддів України

Посібник для підготовки висококваліфікованих суддів

28-29 травня 2014 року в м. Львові Національною школою суддів України спільно з Координатором проектів ОБСЄ в Україні в рамках проекту ''Зміцнення спроможності суддів щодо написання судових рішень'' проводиться перше засідання групи розробників навчального курсу ''Написання судових рішень у кримінальному та цивільному судочинстві''. Метою заходу є  підготовка навчально-методичного посібника та зазначеного навчального курсу, який Національна школа суддів України планує запровадити для підготовки кандидатів на посаду судді та суддів, призначених на посаду судді вперше. 


 


Відкриваючи засідання, проректор Національної школи суддів України Наталія Шукліна   зазначила, що судове рішення є основним актом реалізації судової влади. Тому кожне судове рішення має свідчити про реалізацію конституційних принципів, на яких заснований весь судовий процес. Однією з  умов прийняття законного та обґрунтованого судового рішення є неухильне дотримання судом встановлених законом вимог до його форми й змісту. Розробка навчально-методичного посібника та навчального курсу допоможе підвищити рівень професіоналізму суддів в написанні судових рішень, а саме в їх умінні чітко та правильно виписувати судове рішення, визначати сутність питання, послідовно та логічно викладати хід своїх думок, знаходити правове обґрунтування та дотримання визначеного стилю судового рішення.

Під час проведення засідання робочої групи учасники обговорять та затвердять структуру навчально-методичного посібника, визначать персональний склад розробників кожного з розділів, обговорять підготовлені учасниками групи проекти матеріалів для змістовного наповнення посібника та розроблять проект програми навчального курсу з написання судових рішень у кримінальному та цивільному судочинстві.

У засіданні робочої групи беруть участь представники суддівського корпусу: Олена Первушина   - голова Голосіївського районного суду м. Києва, Катерина Плахотнюк  - суддя Голосіївського районного суду м. Києва, Олександр Сліпченко  - суддя Апеляційного суду Київської області, Надія Стефанів   - суддя Апеляційного суду Івано-Франківської області, Олег   Ткачук  - суддя Вищого спеціалізованого суду з розгляду цивільних і кримінальних справ, Ганна Фазикош  - суддя Апеляційного суду Закарпатської області.

Представники НШСУ: Наталія Шукліна   - проректор з науково-дослідної роботи НШСУ, Ольга  Шаповалова  - викладач НШСУ, Тетяна Пустовойтова   - начальник відділу міжнародних зв’язків, Вікторія Семенюк  - головний науковий співробітник відділу вивчення міжнародного досвіду організації діяльності судів, Валентина Кузьменко  - головний науковий співробітник відділу наукових досліджень проблем судочинства та його удосконалення, Василь Земляной  - головний науковий співробітник відділу науково-методичного забезпечення діяльності ВККСУ, Ганна Бахарєва  - старший науковий співробітник відділу наукових досліджень проблем судочинства та його удосконалення.

Експерти ОБСЄ: Наталія  Ступницька   – національний менеджер проектів Координатора проектів ОБСЄ в Україні, Наталія Беца  - національний спеціаліст проектів Координатора проектів ОБСЄ в Україні, Оксана Сироїд  – директор Української Правничої Фундації.