Національна школа суддів України

У Національній школі суддів України відбулась робоча зустріч із представником Проекту Європейського Союзу “Підтримка реформи у сфері юстиції в Україні”

11 грудня 2013 року ректор Національної школи суддів України Микола Оніщук та начальник відділу міжнародних зв’язків Тетяна Пустовойтова  зустрілися із головним експертом Проекту ЄС  “Підтримка реформи у сфері  юстиції в Україні” Віргіліюсом Валанчюсом.

 Під час зустрічі ректор Національної школи суддів України Микола Оніщук розповів про стратегічні завдання установи та  бачення її інституційного розвитку, зокрема  він  наголосив, що поставлені цілі потребують підтримки міжнародної спільноти загалом та Проекту зокрема  у декількох  напрямках.

Перше – це надання експертами ЄС оцінки та рекомендацій законодавчим ініціативам, спрямованим на забезпечення професійної підготовки кандидатів на посаду суддів у НШСУ.

Друге, на чому наголосив ректор, – Національна школа  суддів України потребує серйозних підходів до  вивчення досвіду кращих європейських закладів суддівської освіти в питаннях ефективного менеджменту, організації підготовки кандидатів на посаду судді, підготовки діючих суддів та працівників апаратів судів, науково-дослідної діяльності. Проект міг би допомогти у виконанні цього завдання шляхом організації навчальних візитів представників та викладачів НШСУ та  стажувань у відповідних провідних європейських закладах суддівської освіти.

 Також не менш важливою, на переконання Миколи Оніщука, є співпраця з Проектом у питаннях  запровадження психологічних експертиз стосовно готовності кандидата на посаду судді до суддівської діяльності, поглибленої психологічної підготовки кандидатів та діючих суддів, що теж потребує вивчення міжнародного досвіду.

 У свою чергу, пан Валанчюс, який до речі є віце-президентом Міжнародної асоціації суддів, представив керівництву Національної школи суддів України один із компонентів Проекту, спрямований на підтримку посилення незалежності судової влади. Наразі Проект визначається з напрямками, в яких цей компонент буде реалізовано. Пан Валанчюс зазначив, що з боку Проекту є розуміння того, яку роль відіграє формування високопрофесійного суддівського корпусу для забезпечення якісного правосуддя у країні. Тому проект буде сприяти реалізації стратегічних завдань, які поставила перед собою Національна школа суддів України.