Національна школа суддів України

У НШСУ відбулася зустріч з Координатором проектів ОБСЄ в Україні

29 січня 2014 року  відбулася зустріч ректора Національної школи суддів України Миколи Оніщука з Послом, Координатором проектів ОБСЄ в Україні пані Мадіною  Джарбусиновою.




У зустрічі взяли участь проректор Національної школи суддів України з науково-дослідної роботи Наталія Шукліна, начальник відділу міжнародних зв’язків  Тетяна Пустовойтова та  національний менеджер проектів Координатора проектів ОБСЄ в Україні Наталія Ступницька.

Зустрічі, яка відбулася, передували роки співробітництва, тому сторони змогли обговорити як вже отримані результати, так і подальші спільні плани. Звернувшись до історії співробітництва між НШСУ та Координатором проектів ОБСЄ, Микола Оніщук високо оцінив рівень співпраці, відзначивши, що вона завжди втілювалась у проектах, які відповідали вимогам часу та потребам суддівської освіти. 

 Ці проекти, зокрема, стосувались питань навчання суддів адміністративних судів при їх становленні та розвитку, застосуванню європейських інструментів захисту прав людини. При підтримці ОБСЄ зароджувалась система анонімного тестування кандидатів на посаду судді в Україні.  Було наголошено, що співпраця у сфері адміністративної юстиції та захисту прав людини, має бути продовжена і у майбутньому.

Ректор Національної школи суддів України Микола Оніщук розповів про стан та перспективи розвитку системи підготовки суддівських кадрів в Україні, які потребують законодавчих змін. Ректор детально зупинився на стратегічних напрямах інституційного розвитку НШСУ, відзначивши, що пріоритетом наразі є підготовка кандидатів до суддівської професії, якісне оновлення навчальних програм та методик викладання.

 

В свою чергу, Координатор проектів ОБСЄ в Україні пані Мадіна  Джарбусинова теж відмітила ефективність співпраці з НШСУ,  позитивно відгукнулася про наміри керівництва Школи та запевнила у підтримці прагнень до вдосконалення системи підготовки суддівських кадрів. Сьогоднішня зустріч, за словами пані Посол, є особливо актуальною, зважаючи на те, що наразі Координатором проектів ОБСЄ в Україні розпочато планування діяльності на  2015 рік, а співпраця за програмою «Верховенство права та права людини» є однією з пріоритетних. Таким чином, рух  НШСУ у напрямку забезпечення судів якісно підготовленими кадрами цілком підтримується з боку ОБСЄ.

Сторони домовились про продовження роботи над деталізацією спільного плану проектної діяльності.